És megindul a Föld

Rovat

Megosztás

Énekli Zséda egyik slágerében. És valóban, bolygónk már készülődik, de rajtunk múlik, hova tart. Április 22-e a Föld napja.

Idén ünnepli 25. évfordulóját a hazai Föld Napja mozgalom, a világ más országaiban pedig a  negyvenötödiket. A mozgalmat egy amerikai egyetemista, Denis Hayes indította el 1970-ben. A fiatalember hatására az Amerikai Egyesült Államokban új törvényeket hoztak a környezet védelméért, s szervezetek jöttek létre. Hayes kezdeményezéséhez később több mint 140 ország csatlakozott, köztük hazánk is.

fld

A helyzet kritikus

Sajnos ezen a jeles évfordulón egy elkeserítő adatról is meg kell emlékezni: 2014-ben volt a legmelegebb a hőmérséklet 1891 óta. S ha még csak ez az egy gond lenne! A Föld lakossága túlnépesedett ( jelenleg 7 milliárdan vagyunk), ebből következően bizonyos természeti erőforrások ( mint az ivóvíz) vészesen fogynak. Van tehát mit megóvni. Ezek után nem is kérdéses, miért az “Egy nap nem elég” szlogent választotta a mozgalom, ami húsmentes hétfőre és egy éven át tartó Föld napjára buzdít.

Húsmentes étkezésre, vagy inkább kevesebb hús fogyasztására azért van szükség, mert ezáltal csökken a kibocsájtott üvegházgáz mennyisége.

Egyszerűbb, mint gondolnád

Bármilyen meglepően hangzik is, a legtöbbet te teheted Földünk megmentéséért. Ne kezdj ujjal mutogatni a melletted ülőre. Ha mindenki ezt tenné, akkor senki sem tenne semmit. És maradna minden a régiben, a Föld pedig haladna tovább a vesztébe, amit mi okozunk. A jelszó ezért az összefogás. Igen könnyen segíthet egy átlag földi halandó ezen kezdve azzal, hogy nem dobja el a csokoládépapírt egészen egy facsemete elültetéséig. A villanyt, ha nem tartózkodsz a szobában, ne felejtsd el leoltani, utasítsd vissza a nejlonzacskót a boltban, s tömegközlekedés helyett biciklivel ródd az utakat. Apró lépések egy embernek, nagy lépések az emberiségnek.

Április 22-én az ország számos pontján rendeznek eseményeket: vízderbi, városszépítés, szemétszedés, túra és még sok más. A teljes listát a helyszínekkel  itt találod.

lny-fd

Ha pedig nem éreznél késztetést a világ s egyben leendő unokáid jövőjének megmentésére, motiváljon az alábbi mondat: a Föld az egyetlen bolygó, ahol csokoládé “terem”…

Április 22
Te teszel valamit a Föld érdekében ezen a napon?

 

(Fotók: Weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta