Észak-Magyarország – Ahol még cápák is éltek

Rovat

Megosztás

Ezúttal Észak-Magyarországra kirándultunk a Juventus RadioTours műsorával. Megismerhettük a Megyer-hegyi-tengerszem múltját, kisvasúton utazhattunk, vadételeket kóstolhattunk és betekintést nyerhettünk a cseppkőbarlangok, a gótikus utak és a vártúrák világába.

Edelénybe már csak azért is érdemes ellátogatni, mert nem rég újították fel az ottani kastélyt. „Minden, ami szem-szájnak ingere” – akár így is emlegethetnénk ezt a helyet. Látogatóközpont, finom ételek és italok várják itt a vendégeket. Bár rendkívül érdekes és izgalmas hely, egyetlen hátránya talán csak az lehet, hogy a kevés szálláshely miatt nem tölthetünk el túl sok napot a pompázatos kúriában, de ha már arrafelé jár az ember, akár a Martonyi Háromhegyi  Pálos kolostort is érdemes meglátogatni.

Underwater-Shark-Wallpaper

A Pannon-tenger Múzeum az egyik nagy kedvence Dr. Kiss Róbert Richardnak, a műsorvezetőnek. Hozzáteszem nem véletlenül. Amikor hallgattam a műsort még engem is lenyűgözött a hely szépsége, noha csak vizuálisan láttam magam előtt a több ezer éves Pannon-tengert. Korábban még animációs kisfilmeken is bemutatták a kellemesen meleg vizű tenger hatalmas ragadozóit. Érdekesség, hogy az észak-magyarországi területeken a mai napig rálelhetünk cápafogakra.

Sárospatak kihagyhatatlan, hogyha az északi térségekről beszélünk. Nem csak a Princess Fesztivál miatt, de a környezet, a látnivalók és a kellemes fogadtatás miatt is érdemes erre ellátogatni. A közeli fürdő nyugodt kikapcsolódást nyújt a turistáknak, akárcsak a kellemesen békés hangulat. Szintén izgalmas látnivaló a Megyerhegyi-tengerszem. A műsorvezető szerint ez a hely kifejezetten szép látványt nyújt az utazóknak. A túra azonban itt kihagyhatatlan, ugyanis ha valaki felszeretne jutni a magaslatba, az autóikkal már a hegy lábánál le kell parkolnia.

eat-food-fruits-pictures-a_wonderful_breakfast_1600x1200

Ha pedig már túra, akkor gasztrotúra Dr. Kiss Róbert Richard ajánlásával. Nyilván a vadételekhez és az igazi borokhoz elengedhetetlen a szakértelem, de ebből a legjobb helyeken nincs is hiány.

A szarvasles és a szarvasbőgés is kihagyhatatlan. A műsorvezető egyik thai barátja csodájára járt az agancsos jószágoknak. Nem csoda, hiszen a mediterrán térségeken nem gyakran látni ilyen szépségeket. Látott már tigrist, oroszlánt, de azt mondta a thai barát, hogy a szarvasoknál már csak a rókák lehetnek egzotikusabbak.

Deer Desktop Background

Szerencsen az impozáns Rákóczi-vár és a híres képeslap-gyűjteménye várja a turistákat. Korábban híres volt cukor és csokoládé gyártásáról is, noha előbbivel már felhagytak. Terveik között szerepel viszont, hogy egy igazán lenyűgöző Csokoládé Gyárat nyissanak Szerencsen.

Miről híres Monok? Nos, ott található a Kussuth Emlékház és a Múzeum. Túl sok panzió nem várja itt a turistákat, de vannak szálláshelyek azok számára, akik akár több éjszakát is eltöltenének itt. A Szent Orbán ereklyének is nagy híre járt. A történet szerint azért került ide az ereklye, mert az egyik pápa rendszeresen kapott tokai borokat a régióból, majd egyszercsak elmaradt az egyik szállítmányt. A pápa kérdőre vonta barátját, hogy miért nem küldött neki a tokai borokból. A válasz az volt, hogy a jég elverte a termést. Ezt követően küldte a pápa Szent Orbán ereklyéjét, mondván az védelmet nyújt a természeti problémák elől. Mese-e vagy sem, keddi utunk ezúttal véget ért a RadioTours műsorával, de jövő héten újabb izgalmas történeteket hallhatunk.

 

Hallgasd te is a Juventus RadioTours műsorát a 103,9 MHz-es frekvencián, kedd este 19:00 órátó, Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! 🙂

 

Fotók: goodfon.org, artsonline.hu, pictureshd.imagestocks.in, hdw.datawallpaper.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta