Ez megvolt! Vége a magyar írásbelinek!

Rovat

Megosztás

Biztosak vagyunk abban, hogy a magyarból középszinten érettségizőnek még ezekben az órákban is a Bikavér és a magyar borok körül járnak a gondolatai. Még mindig érvelnek a kerékpározás mellett, vagy épp azon törik a fejüket, miért is ajánlották Jelölt Jolánt Tóth László elnök úrnak.

Az idei középszintű magyarérettségi első feladata Máté Andrea egy 2018-ban megjelent szövegének értelmezése volt a középszintű magyar írásbeli érettségiken. A szöveg „A bikavér legendája” címmel 2018-ban jelent meg a Rubiconban. Ha valaki kíváncsi rá, itt olvashatja el.

A szövegalkotási részben a diákoknak 120-200 szó terjedelemben kellett írniuk a Bringázz a suliba! kampánnyal kapcsolatban, vagy választhatták ugyanebben a terjedelemben a levélírást is, az ajánló érveléshez részletes adatokat kaptak.

A vizsga második részében műértelmező szövegalkotási feladatként Lázár Ervin: A kovács című novelláját lehetett elemezni. Az összehasonlító műelemzést választóknak pedig Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versének összevetése volt a feladatuk. Ha valaki nem látta volna még a róluk készült festményeket, fotókat, itt mutatjuk nagyjainkat.

Várhidi Gyula, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium magyar munkaközösségét vezető tanár az MTI-nek azt mondta, megoldható, diákbarát feladatokat, barátságos témákat kaptak a magyarból középszinten érettségizők. Úgy vélik, hogy az országos átlag eléri majd a négyes osztályzatot. Ti mit szóltok ehhez? Különösen az érettségizők véleményét várjuk a Facebook kommentben.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint mindkét feladat kényelmes választás lehetett a diákoknak. Lázár Ervin egy olyan modern szerző, aki nem először tűnik fel az érettségiben, az idei vizsgában szereplő novellája pedig része a Csillagmajor című kötetének, amit az általános iskolákban tanítanak is, tehát az egyébként meseszerű, népmesei elemekben bővelkedő novella akár még ismerős is lehet a vizsgázók számára.

magyar érettségi nem hivatalos megoldásait az Eduline-on már meg lehet nézni a hivatalos megoldásokat kedd reggel teszi közzé az Oktatási Hivatal. (Magunk között: ha nem akarjátok magatokat felbosszantani, jobb, ha semmit sem néztek meg. Inkább készüljetek fel holnapra. Tudjátok: séta, levegőzés, úszás, kutyasétáltatás után…)

Amúgy nem kell nagyon izgulni! A mesterséges intelligencia (MI) alapú ChatGPT alkalmazás simán hozta a négyes átlagú eredményt a hvg.hu tesztje szerint. Mint írták: “Magyar nyelv és irodalomból egy picit, matematikából viszont jóval az átlag feletti teljesítményt értünk el vele.”

Egyébként a középszintű teszten a 80 százalék fölötti eredményt elérők kapnak ötöst, a bukás elkerüléséhez legalább 25 százalékot kell elérni. Ez meg ugye nem gond! (???)

Kedden a matematika írásbelivel folytatódik az érettségi szezon. Ez hagyományosan a “mumustárgy”, ettől félnek a legtöbben. Persze, kedves olvasóink, Ti nem, ugye!??!

Ez pedig itt az óhajtott bizonyítvány!

Azóta persze már a nem hivatalos megoldások is megjelentek, melyeket a linkre kattintva elértek!

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta