Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Ez a plioszaurusz akkora lehetett, mint egy autóbusz

Ez a plioszaurusz akkora lehetett, mint egy autóbusz

Ezt állapította meg két tudós, akik a Volga partján talált 130 millió éves koponyadarabot vizsgálták meg. T Rex kortársának leírása a Current Biology című szaklapban jelent meg.

A hatalmas testű állat húsevő volt: félelmetes állkapoccsal és nagyon hosszú fogakkal rendelkezett. Koponyája is hatalmas lehetett, hiszen a megtalált maradvány másfél méter magas! Négy uszonnyal haladhatott viszonylag gyorsan a Volga folyóban. Ezért Gleb Uszpenszkij professzor, aki megtalálta a csontmaradványt Uljanovszk városának közelében, Luskan itilensis-nek nevezte el az autóbusz nagyságú állatot. Magyarul ez körülbelül azt jelenti: a Volga szelleme.

A másik tudós, Valentin Fisher, aki a tudományos leírást jegyzi, Belgiumban, a Liège-i egyetemen tanít. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a koponyalelet arra utal: a kréta korban másképp alakultak az erőviszonyok, mint ahogy azt eddig gondolták. Ez a plioszaurusz a félelmetes méretei miatt valószínűleg sokkal nagyobb területen uralkodott, mint ahogy eddig feltételezték. A Volga vidékén ugyan termékeny a föld, de egy ilyen hatalmas testű állatnak rengeteg táplálékra lehetett szüksége. Éppen ez a félelmetes étvágy okozhatta a vesztét is az autóbusz méretű hüllőnek, melynek maradványait Oroszország kellős közepén, a Volga vidéken találták meg.

Fotó: plioszauruszok a csehországi dinóparkban, Plzen / Wikimedia Commons

Forrás: globoport.hu

Írta: Lengyel Miklós

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share