Ez volt az idei Oscar-gála legnagyobb meglepetése

Rovat

Megosztás

A kilencvenkettedik Oscar-gála nem fukarkodott váratlan fejleményekben. Az, hogy az Élősködők a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film díját is elhódította, számtalan hivatásos kritikust sokkolt. Elvégre ezzel történelmet írt, hiszen az előbbi elismerést korábban kizárólag angol nyelvű művek zsebelték be.

Martin Scorsese kiváló kritikákat kapó maffiakrimije, az Az ír is osztatlan döbbenetet keltett, mivel a várakozásokra rácáfolva egyetlen szobrocskát sem zsebelt be, holott tíz kategóriában is jelölték.

A legmeghökkentőbb azonban nem egy látszólag esélytelen induló diadala volt, hanem maga a gála, pontosabban, annak fogadtatása.

A mai napig jól csengő nevű ünnepség ugyanis a jelek szerint súlyos, a legitimációját is megkérdőjelező válsággal küzd, mert a február 9-én megtartott ceremónia nézettsége jócskán visszaesett. Míg 2019-ben 29.5 millió amerikai követte a tévé előtt az eseményt, idén ez a szám 23.6 millióra zuhant vissza.

Összehasonlításképpen: a korábbi, 2018-as mélypont 26.5 millió fő volt. A félreértések elkerülése végett: ez tiszteletre, sőt, irigylésre méltó eredmény – de 2017-ben még 33 millióan szurkoltak kedvenceiknek, 1998-ban pedig 55.25 millió főre rúgott ez a szám.

A hanyatlás tehát nem mostanában kezdődött el, viszont 2020-ra kifejezetten látványos lett, és hosszútávon kellemetlen kérdéseket vet fel az Oscar jövőjével kapcsolatban. Pláne, mivel a legfontosabbnak tartott 18-49-es korosztályban még drámaibb a negatív tendencia – miközben a szervezők igyekeztek behálózni a fiatalokat is.

2019-hez hasonlóan idén sem volt konkrét műsorvezető, és az illetékesek gondosan kihangsúlyozták a rendezvény zöld jellegét. Így egyebek mellett vegán menüsort szolgáltak fel a meghívottaknak. Egyben az sem véletlen, hogy több prominens vendég is kiállt a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága mellett. Ám ez sem működött.

Emellett sokan azt is nehezményezték, hogy újfent a fehér férfiak állnak a fókuszban, és a nők, illetve más etnikumok képviselői jóval kevesebb jelölést kaptak, ergo ez is közrejátszhatott az eredményben.

Gera Krisztián

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta