Ezeket az óvintézkedések kell betartani az érettségizőknek

Rovat

Megosztás

Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek, az egészségügyi óvintézkedések betartásával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Maruzsa Zoltán elmondta: a következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd.

Az Oktatási Hivatal már közzétette honlapján, hogy egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik.

A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.

Május 3-án magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. Másnap matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Május 5-én történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Május 6-án tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak – ismertette az államtitkár.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van.

Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Az írásbeli vizsgák alól jogszabályok alapján felmentett tanulók szintén szóbeli vizsgát tesznek, ahogy azok is, akik a középszintű érettségi vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt érnek el. Számukra ez javítási lehetőséget jelent.

Maruzsa Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy akik érettségire készülnek, ezen a hétvégén “ne teszteljék a teraszok nyitvatartását”, kerüljék a tömeget, minimalizálják a megfertőződés veszélyét.

Az államtitkár kitért arra is, hogy április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán visszatért a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-éig van érvényben a digitális munkarend.

Elvégezték a köznevelésben dolgozók oltását, és mindent megtesznek a minél biztonságosabb működésért:

  • ismét kötelező az oktatási intézményekben a hőmérsékletmérés,
  • folyamatos a fertőtlenítés,
  • a maszkviselés az iskolában kötelező, a tantermekben pedig ajánlott.

Csütörtökön és pénteken újabb 300 ezer liter fertőtlenítőszert szállítanak ki az iskolákba.

A tanévből május 10-étől hátralévő öt teljes hétre azért érdemes megnyitni az iskolákat, hogy hagyományos jelenléti oktatási környezetben a tanévet sikeresen zárják a gyerekek – mondta Maruzsa Zoltán.

Főkép: MTI/Balázs Attila/2020 tavaszi érettségi

– MTI –

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta