Ezekről is kéne tanulni a suliban!

Rovat

Megosztás

Bár a legtöbb diák esélyesen hidegrázást kap a gondolattól, hogy tovább növekedjen a tantárgyak száma, akad pár hasznos-érdekes ismeret, aminek az elsajátítása sokat lendíthetne a padokat koptató fiatalok helyzetén.

Lássunk hát párat!

A csalás tantárgya

Közhely, de az álhírek, rafinált manipulációk, hoaxok, svindlik és rosszindulatú ferdítések korát éljük. A modern technikának, a gyakran ellenőrizhetetlen hátterű, kétes célokat szolgáló propaganda-oldalaknak és nem utolsó sorban, a közösségi médiának „köszönhetően” sokan a legképtelenebb hazugságot is tényként kezelik.

Hiszen „a két szemükkel látták.”, sőt „az újság is megírta”. Ezért a kritikai érzék, és a különféle, széles körben alkalmazott média-átverések ismerete valóságos kincs. Megérné tehát bővebben belemenni abba, hogy milyen eszközöket alkalmaznak a gátlástalan csalók.

A vita tantárgya

Sajnos a „vita” szónak sokak fülében negatív csengése van, holott az érvek és ellenérvek ütköztetése minden közösség elemi érdeke. Egy nívótlan, személyeskedő, a tárgyat semmi szín alatt nem érintő disputánál viszont kevés kínosabb és érdektelenebb dolgot lehet elképzelni. Ergo, jó ötlet volna időt szánni arra, hogy mindenki elsajátíthassa mindazt, ami elengedhetetlen a kulturált, színvonalas eszmecseréhez.

Illemtan

Az illemtan elsőre dédanyáink éráját idézi, így érthető, hogy a többség idegenkedik tőle, vagy egyenesen komikusnak találja. Tény, a világ sokat változott, így mint más tárgyak esetében, itt sem lenne sok értelme azt tanítani, mint hetven, nyolcvan, vagy száz éve.

Ám ha a közösségi együttélés főbb irányvonalai mellett az interneten való viselkedés alapszabályai is előkerülnének az órákon, mindjárt más lenne a helyzet.

A virtuális világ árnyoldalai

Ezt a tárgyat amúgy harmonikusan kiegészíthetné, ha szaktanárok szót ejtenének a webes veszélyforrások természetéről, és arról, hogy miképpen védekezhetünk ellenük. Hiszen manapság az online jelenlét az esetek kilencvenkilenc és fél százalékában nem választás kérdése, hanem létszükséglet, így nem árt tisztában lenni a virtuális világ árnyoldalaival is.

Adattolvajok, hackerek vagy épp ármányosabbnál ármányosabb zsarolóvírusok – elsőre félelmetesnek tűnnek, de megdöbbentő, hogy minimális erőfeszítéssel mennyire megnehezíthetjük a dolgukat.

Pénzügyek

A hazai pénzügyi kultúra siralmas mivoltát kismillió, szomorúbbnál szomorúbb példa igazolja. A többség bajosan igazodik ki egy szerződésen, fogalma sincs a különféle megtakarítási formákról, a tőzsdét minimum gyanús-félelmetes dolognak tartja, és az alapfogalmakkal sincs tisztában.

Ezért ajánlott volna ebben a témakörben is elmerülni, hogy senki se szórja el a zsebpénzét.

Programozási alapismeretek

Végül felsorolásunk aligha lenne teljes a programozási alapismeretek nélkül. Természetesen nem a legbonyolultabb kuriózumok elsajátítására kellene fókuszálni, mindazonáltal egyik-másik egyszerűbb, a logikát is fejlesztő kódolási metódus kiismerése senkinek sem válna hátrányára, függetlenül attól, hogy akar-e informatikával foglalkozni.

Gera Krisztián

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta