Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Ezért jó, ha van növény a szobádban

Ezért jó, ha van növény a szobádban

Nyugtalanul forgolódsz az ágyadban éjszaka? Kialvatlanul ténferegsz napközben? Altatók helyett a szobanövények segíthetnek.

Újra és újra fellobban a vita: legyen-e szobanövény a hálószobában. Mivel a sötétben nem fotoszintetizálnak, elszívják az oxygént az alvóktól – állítják az ellenzők. Arra is figyelmeztetnek, hogy a nedves talaj és a pangó víz miatt könnyebben megjelenhet a penész.

Alapos kutatással cáfolta meg a fenti véleményeket a NASA. Úgy figyelték meg a hegesztett plexiüvegben nevelt növények szennyezőanyag-felvételét, hogy különböző kémiai anyagokat juttattak a zárt levegőbe. A változásokat figyelve megállapították, hogy a növényeknek nemcsak a levelei, de a gyökerei, sőt még a talajbaktériumok is fontos szerepet játszanak a káros koncentrációk csökkentésében.

növény2

Az tény, hogy nem jó növényekkel telezsúfolni a hálószobát. Néhány jól kiválasztott egyed azonban kifejezetten jót tehet. A NASA kutató szerint hasznosak a légúti megbetegedésekkel, a fejfájással, a szemirritációval szemben.

levendula

Még mielőtt elrohannál a legközelebbi kertészetbe legújabb alvótársaidat beszerezni, nem árt utánajárni, melyik növényt érdemes megvenni. A jázmin és a levendula nemcsak az alvást segíti, de a szorongást is csökkenti. A kozmetikumokból jól ismert Aloe Vera hatékonyan tisztítja meg a belsőterek levegőjét. Sőt, ha túl magas szintet érnek el a káros anyagok, akkor még jelez is. Barna foltok keletkeznek a levelein.

aloe-vera-in-pot

Ha már új otthonukban állnak a szobanövények, még mindig van mire figyelni. Ne felejtsd el rendszeresen locsolni őket. A leveleket tartsd tisztán, a vastag porréteg alatt nem tudják megfelelően tisztítani a levegőt. Mindig távolítsd el az elszáradt leveleket és a virágföld felszíne is legyen mentes a törmelékektől.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share