Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Ezért nem fogod soha elfelejteni a középsulit!

Ezért nem fogod soha elfelejteni a középsulit!

A középiskolás évek sok, a gimit maga mögött hagyó emberben élesen megmaradnak. Tudományosan is igazolták, mi az oka annak, hogy ez a néhány év olyannyira kiemelt helyet kap emlékeink között.

A tinédzser évek megannyi eseménye a középiskola falain belül zajlik: romantikus fellángolások, kínos leégések, feledhetetlen mókázások. Rengeteg film örökíti meg ezeket az éveket: Beverly Hills 90210, The Breakfast Club, High School Musical stb.

Mi teszi annyira élővé és emlékezetessé? Egyszerű a válasz. Az iskola jellegzetes közege, a tinédzser évek felfokozott érzelmei, gondolkodása és viselkedése sokban eltér a felnőtt társadalom kicentizett világától, ígygy azt másképpen éljük meg miután örökre magunk mögött hagytuk a suli kapuját.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy sokan képtelenek eldobni a rózsaszín szemüveget és szirupos nosztalgiával tekintenek a múltra. Ez puszta tudomány. A tinédzserek hormonjai kamaszkorban javában dolgoznak, felfokozott érzelmeket generálnak és amit nagyon intenzíven élünk meg, arra jobban is emlékszünk. Első csók a suli diszkó egyik homályos sarkában? Vérre menő számháború a nyári táborban? Hazudni a szülőknek és elszökni a szomszéd házibuliba? Mind örök és élénk emlék marad.

Kutatások kimutatták, hogy az ilyen élénk emlékeket jellemzően 10 és 30 éves kora között gyűjti össze az ember.

Az is meghatározó, hogy évekig ugyanazokkal az osztálytársakkal, tanárokkal, ugyanazokkal az ismerős arcokkal tölti a tanuló és szabadidejét mindenki. Ez később megváltozik, egymást váltják a lakóhelyek, munkahelyek, ismerősök, az emlékek pedig nem tapadnak meg rajtuk olyan ragaszkodóan, mint a gimis évek alatt. Mindenki hasonló korú, hasonló érdeklődésű és nem alakult ki még a végső személyisége.

Ezért nem kell több tucatnyi emlékkönyvet teleírnod, hiszen a legtöbb emlék magától is megmarad majd!

 

Középsulis emlékek
Mit gondolsz középsuli után is tartod majd a kapcsolatot az osztálytársaiddal?

Képek: pinterest,

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share