Ezért nem lenne szabad sokáig aludnod hétvégén

Rovat

Megosztás

Van egy rossz hírünk: néhány óra extra alvás a hétvégén valójában rosszat tesz. Egy kutatás szerint a plusz órák az álmok földjén – hosszútávon – egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Hallottál már a cirkadián ritmusról? Naná, de most úgy teszek, mintha nem hallottál volna, és elmagyarázom mi az.

Egy cirkadián ritmus („napi biológiai óra”) olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények (növények, állatok, gombák, cianobaktériumok) biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. Ez a ritmus beépített tartozék minden emberben, a beállításokat pedig a szervezet, a környezet, a hőmérséklet és a fény mennyisége szerint kalkulálja.

Az alvási szokások rövid ideig történő megváltoztatása bizony megzavarja a természetes ritmust.

Ezért van ránk hatással például a hosszú repülőút utáni időeltolódás (jet lag) is. Egy új tanulmány célja az volt, hogy ezt a jelenséget vizsgálja. Az alvási szokásokat követték nyomon. Hogy közben a kutatók mikor aludtak, arról persze nem írnak. Na mindegy…

Corgis-sleeping-in-weird-positions38

A kutatás során 447 ember alvását követték nyomon, csuklóra rögzített eszközök segítségével. Ez alapján értékelték egészségügyi állapotukat, figyelembe véve a vércukor és a koleszterin szintjét. Szóval elég alaposan megvizsgálták a dolgokat, az tuti.

Ahogy az várható volt, a résztvevők alvási szokása a hétvégén megváltozott, a legtöbben tovább aludtak.

Az aggasztó dolog viszont az, hogy a kutatók összefüggést találtak az alvási minta változása és a káros hatások között. Kiderült ugyanis, hogy a hétvégi szieszta miatt alacsonyabb lesz a szervezetben a „jó” koleszterin szintje, és magasabb a trigliciderek (más zsírok) szintje a vérben, ami hosszú távon szívbetegséget okozhat.

Azok, akik drámai módon változtatják meg alvási szokásaikat, valószínűleg súlygyarapodással, vagy cukorbetegség tüneteivel találhatják szembe magukat. Bár a vizsgálat nem mutatta ki, hogy bárki szívbeteg, vagy cukorbeteg lett volna ettől, de az biztos, hogy az egészségre negatívan hat, ha kiesünk a ritmusból, majd újra visszatérünk a normális hétköznapi életbe.

Egy hasonló tanulmányt végzett a Harvard Egyetem. Ők hetekre tesztalanyokat zártak egy laboratóriumba, és egy-egy 28 órás időtartamban csak 5-6 órát engedték őket aludni. Ebből kétségtelenül kiderült, hogy az iskolában sok a szabadidő. Na meg az, hogy a kevés alvás hatással volt az érintettek anyagcseréjére. Ezáltal pedig az orvosuk is több munkának nézett elébe.

cute-and-funny-cats-sleeping-in

A fenti alanyok ugyanis az elején mind egészségesek voltak, a végén pedig három embernél a „prediabétesz” jele kezdett mutatkozni, vagyis hihetetlenül magas lett a vércukorszintjük, amit a testük képtelen volt csökkenteni. A többiek is gyorsan haladtak efelé.

Az alvás ritmusának kizökkentése tehát hosszú távon egészségügyi problémákhoz!

Sőt, állítólag álmossághoz is vezethet. Talán nem ártana átverni a szervezetet. Szerintem hétvégén mindenki keljen fel korán, legyen fent egy órát, majd feküdjön vissza. Ezt neked cirkadián ritmus! Mindenesetre a kutatók munkáját köszönjük, hiszen nélkülük mind lusta dögök lennénk.

Ezért nem lenne szabad sokáig aludnod hétvégén
Te is sokáig alszol a hétvégén?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta