Ezért szeretjük a pizzát

Rovat

Megosztás

Annak a ténynek a bizonyításához, hogy imádjuk a pizzát igazán semmi szükség tanulmányokra és kutatásokra. Tudjuk mi ezt magunktól is. Arra a kérdésre azonban, hogy melyek a legaddiktívabb ételek, már nem jön ennyire zsigerből a válasz. És igen, a pizza nyert.

A Michigani Egyetem kutatása 504 diák bevonásával kereste azokat az ételeket, amelyek a leginkább ösztönöznek minket a függőség jeleinek mutatására. Az eredmények azt mutatják, hogy alapvetően olyan ételek okoznak ilyen viselkedést, amelyek erősen feldolgozott állapotban kerülnek elénk, ilyen maga a pizza, a csokoládé, a sütemények vagy a sültkrumpli.

Ezek általában elég nagy mennyiségű szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, illetve a testünk nagyon hamar feldolgozza őket. Ez a két tulajdonságuk pedig hasonlóvá teszi őket a függőséget okozó kábítószerekhez, hiszen ennek köszönhetően agyunk jutalmazásért felelős részei teljesen megőrülnek. A kutatás kimondta: ezek az ételek hasonlóan hatnak a dopaminrendszerünkre, mint rengeteg egyébként illegális drog.

121010_pepperoni_pizza_2

A tanulmány készítői azt is kiemelték, hogy a függőséget okozó anyagok nagyon ritkán fordulnak elő természetes állapotukban. Inkább az történik, hogy az ember alakítja át valamivé, ami már problémákat okozhat. Ez volt a helyzet a szőlő borrá, vagy a mák ópiummá alakítása során is és előfordulhat, hogy jelenleg is valami hasonló folyamatot végzünk ételeinkkel- írja a globoport.hu.

Na de visszatérve a pizzához: a másik fontos összetevő, ami miatt megőrülünk érte, az nemes egyszerűséggel a sajt. Mikor szervezetünk feldolgozza a sajtot egy olyan anyag keletkezik, amelyik stimulálja az opioid receptorokat az agyunkban, ezek pedig a fájdalomérzetért, a jutalmazásért és a függőségért is felelősek.

Így aztán amikor legközelebb képtelen leszel ellenállni egy szelet (nem mintha pizzából lenne csak egy szelet) pizzának, akkor – bár ez sokat nem segít majd a helyzeteden, de legalább – érteni fogod miért.

 

 

Foto: http://martenspizzeria.com/, http://www.uhwo.hawaii.edu/

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta