Ezt nézed:  / Környezetvédelem / A kutyák eredete

A kutyák eredete

Házikedvencünk valódi jámborság, néha azonban egészen fenevadnak tűnik. Honnan ered a hűség, és vajon, mit árulhat el kutyánk vérvonala? 

A kutatók több mint 5000 fajtiszta és keverék kutya DNS-ét analizálták és a két ág között hasonló eredményeket kaptak. Eredetük Közép- Ázsia területe, ahol napjaink Nepálja és Mongóliája fekszik. Innen pedig, Észak-Ázsia felé terjedt tovább. Az eredményeket a National Academy Sciences publikálta.

Forrás: alexandermar.hubpages.com

Forrás: alexandermar.hubpages.com

 

Archeológusok és geneológusok értettek egyet abban, hogy a kutyák az eurázsiai szürke farkasból fejlődtek ki 15.000 évvel ezelőtt. A Canis lupus familiaris a világ első domináns fajává vált, viszont az, hogy mikor és hol történt, még mindig vita tárgya.

Forrás: maszol.ro

Forrás: maszol.ro

 

A legtöbb kutya napjainkban tulajdonképpen nem teljesen fajtatiszta vagy csak modern fajok keresztezése. Inkább a “falu kutyái” állnak közelebb a szabadon tenyésztett populációhoz, ami kapcsolatban áll az emberrel. A falusi kutyák genetikailag és geológiailag is szerteágazó vizsgálatra adnak lehetőséget. (Genetikailag például, a palacknyak és a mesterséges kiválasztódás drasztikusan ferde genetikai sokféleséget mutat a fajokban. ) A falusi kutyák nagy számban voltak jelen, ez tette őket a jó genetikai felépítés visszatükrözőjévé. Segítettek kiegészíteni az ősi DNS szerkezet genetikai elemzését, hogy kitalálhassuk, mikor és hol történt a kutyák megszelídítése.

Forrás: news.cornell.edu

Forrás: news.cornell.edu

 

Adam Boyko és kollégái több mint 185.800 genetikai jelölőt analizáltak, a vérmintákat 4676 fajtiszta és 167 keverék kutyától vették, ezek 549 faluból és 38 országból származnak. A mitochondriális Y kromoszómára és az autoszomatikus gének sokféleségét vizsgálták. (Ez utóbbi, azokat az ivari kromoszómákat jelenti, amelyek nem X vagy Y-ok.)

A kutatócsoport, alakuló genetikai sokféleséget talált a kutyákban. A trópusi és csendes-óceáni populációk majdnem kizárólagosan lemennek az európai törzsig, beleértve a nagy kutya populációkat, amelyek ezeken a területeken éltek, európai kötődéssel. Ez lehetőséget ad arra, hogy nagy számban cserélődhessenek európai kutyákkal. Ezenfelül, más kutyák, (beleértve az afrikaiakat,) az európiaiak és a helyi kutyák keveredésének eredményei.

Forrás: wallpaper222.com

Forrás: wallpaper222.com

 

Fontos megemlíteni, hogy néhány csoport, beleértve a vietnámiakat, indiaiakat és egyiptomiakat, egy kis bizonyosságot mutatnak az európai keveredésre. Ezzel szemben, azért a közép-ázsiai szelidített fajt is bemutatják. A kutyák közel Észak-Ázsiához és Délnyugat Ázsiához, magas szintű genetikai sokféleséget mutatnak, Közép-Ázsiához való közelségük révén.

Forrás: lovethesepics.com

Forrás: lovethesepics.com

 

A szürke farkasok jelen voltak a mezolit kor alatt, és emlősöket zsákmányoltak egyidőben a vadászó, gyűjtögető emberrel. Mindazonáltal, a növekvő emberi populáció sűrűsége, kombinálva a vadászati technológiával, megváltoztathatta a prédák számát, kényszerítve néhány farkast arra, hogy dögevők legyenek. A dögevéshez való alkalmazkodás, akár csak a szelídség, kisebb testalkat, vethette vissza a vadászati képességüket.

 

Borítókép: fanpop.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share