Fedezd fel hazánk ékességét, a Parlamentet!

Rovat

Megosztás

Ingyen megtekinthető az Országház élethű mása.

Amikor a szerkesztőségbe igyekezek, mindig gyönyörködök a Parlament szépségében. Általános iskolás koromban látogatást is tettem az Országházban az osztályommal, s már akkor lenyűgözött az előkelő épület. Akkor nem volt mód  megtekinteni minden rejtett s nem rejtett zugát. Most viszont bárki megvizsgálhatja milliméterről milliméterre, ugyanis kiállították makettjét az Országház Látogatóközpontjában.

Parlamentünk kicsinyített mása egész márciusban, 16:30 és 18:30 között látogatható, ráadásul ingyen, adta hírül a Világszám. Bár a makett százada az eredetinek, így is jól látszik rajta  minden. Készítői Hajnal Péter, Bojti Márton s az általuk vezetett alkotócsoport tagjai.

makett

Pár szó a magyar Parlamentről

Az Országház 1885 és 1902 közt épült, Steindl Imre tervei alapján. Elkészítéséhez körülbelül 40 millió téglára volt szükség. Homlokzatán 90 szobor őrködik, amikben történelmünk nagyjai kelnek életre. Az épületen belül 162 további szobor található.

Ornamentation on the façade – Homlokzatdíszek

Door frame detail – Ajtókeret részlet

Építői szigorúan magyar alapanyagokból dolgoztak, illetve a díszítésnél sem a Nyugat utánzása volt a cél: a Kárpát-medence növényvilágát idézik meg. Stílusában felfedezhető a gótika, a reneszánsz és a barokk stílus jegyei- ez utóbbit már abból lehet sejteni, hogy  az épületet hozzávetőleg 40 kilogramm  22-23 karátos arany ékesíti.   Egykor kétkamarás országgyűlés működött itt, ezért is oszlik egy alsó-és felsőházra, amit a 96 méter magas kupola választ el.

A Parlament ma 799 ember munkahelye, s a törvényhozások színhelye. Funkciója a XXI. században bűvült: 2000. január elseje óta itt őrzik a Szent Koronát.

Országházunkat 2011-ben a Világörökség részévé választották.

Az épület minden nap látogatható, diákok kedvezményes, 1000 forintos jeggyel léphetik át kapuját.

Szent-Korona

Grand Stairway – Díszlépcsőház

The Upper House Hall — A Felsőházi Ülésterem

From Ferenc Rákóczi’s perspective – Rákóczi szemszögéből

03o_csik_parlament_ka-3218_ffffff_640

(Fotó: latogatokozpont.parlament.hu, huns2huns.com, wallpaperup.com, archivum.magyarhirlap.hu)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta