Feldolgozással tiszteleg Cseh Tamás előtt A Bence kalandjai

Rovat

Megosztás

Jobbágy Bence neve elsősorban a Murielből és a Kodachrome-ból lehet ismerős. A fiatal énekes-dalszerző legújabb projektje a Bence kalandjai, melynek bemutatkozó lemeze, a Tengerek novemberben debütált.

Miközben az albumhoz kapcsolódó első klip munkálatai folynak, Bence életre hívott egy szerelemprojektet is: Cseh Tamás és Bereményi Géza születésnapja alkalmából feldolgozta „Az égboltsapkájú” című dalt.

Az égboltsapkájú Weöres Sándor Az égsapkájú ember című verse nyomán született Bereményi Géza tollából. A dal felkerült Cseh Tamás 1984-ben megjelent Jóslat című lemezére is.

Bár Bence saját bevallása szerint sosem volt Cseh Tamás rajongó, ez a dal mégis magával ragadta, mikor 2015-ben először játszotta el színpadon.

Szabó Árpi barátom meghívott a Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól nevű formációjába gitározni. Nagy koncert a MoM Kultban Tamás szülinapján. Csomó vendégénekes, zenészek, színészek, teltház, talán kétszer is. Jó volt, szerettük. Megkedveltem a dalokat is, kiderült, hogy Másik János világa áll közelebb hozzám. – mesélte.

 

Hiába a hirtelen jött rajongás, a dal feldolgozásának ötlete csak 2020-ban jött:

Nyár végén meghívtak zenélni a Tagyon Borbirtokra, egész este egyedül játszottam. Előtúrtam mindenféle régi szövegeket a gitártokból, ott volt köztük Az égboltsapkájú is. Megnéztem, el lehet-e szépen játszani gitáron és mivel szerintem igen, meg is fogadtam, hogy idén január 22-én, Tamás szülinapján megjelentetem ezt a dal az én feldolgozásomban.

 

 

A feldolgozás különlegessége, hogy Bencéék egy live session videót is készítettek Tóth Andris jóvoltából. A felvételeknek a Kultúr Krimó adott otthont, és Bence gitárjátéka és éneke mellett Restás Gergő bariton gitáron játszik és énekel, Bognár Marci pedig fuvolázik.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta