Felejtsd el az éjszakai magolást! Jobbat mutatunk!

Rovat

Megosztás

Hajlamosak vagyunk néha túlizgulni a vizsgáinkat (főleg, ha az érettségiről van szó), és egész éjszakákat tölteni azzal, hogy hanyatt fekve, tankönyvekkel az arcunkban mantrázzuk a definíciókat, mintha csak nyelvtörők lennének. Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, van ennél pihentetőbb és kevésbé stresszes megoldás is?

A Chicago-i Northwestern University kutatói 2012-es kutatásukban arra keresték a választ, vajon, valóban képesek vagyunk-e alvás közben is tanulni a tudatalattink segítségével. A válasz pedig igen!

Hogyan?

A kutatásban részt vevő alanyoknak két 12 hangból álló dallamot kellett megtanulniuk zongorázni adott idő alatt. A tanulással mindenki ugyanannyi időt tölthetett, majd pedig másfélórás szieszta várt rájuk. A 90 perces pihenő alatt, amikor már valóban az alvás szakaszában voltak, lejátszották nekik az egyik tanult dallam négyperces változatát, halkan, a háttérből.

Miután felébredtek újból el kellett zongorázniuk a két dallamot. Azt a melódiát, amelyiket alvás közben lejátszottak a résztvevőknek, 4%-kal többször adták vissza pontosan, mint azt, amelyiket csak éberen halhattak.

Mi történik?

Alvás és a dallam lejátszása közben az alanyok agyhullámai olyan mozgást mutattak, mint amit a hosszú hónapok alatti tanulási folyamat közben. Az EEG vizsgálatokon azt látták, hogy ez a mozgás, az agynak abban a részében volt fellelhető, amely a kézi motoros képességekért felelős. Minél több időt töltöttek az alanyok a lassú hullámú alvás szakaszában, annál nagyobb különbség volt az alvás közben lejátszott vagy le nem játszott dallamok visszaadásában. Ez azt jelenti, hogy a halk dallamok befolyással voltak az agy tanulási folyamatára.

hubpages

Mit tegyél, hogy jobban menjen a vizsga?

A tudatalatti nagy úr, és erre végre bizonyíték is van! Az éjszakai magolásnak vége! A jobb jegyek és az élesebb emlékképek érdekében, éber tanulás közben mondd fel a szöveget a telefonod diktafonjába! Ha még fülbemászóbb hangot szeretnél, akkor számítógépen alászerkeszthetsz lágy, megnyugtató hangokat is, mint például a tenger hullámainak zúgása, vagy a fák susogása, vagy bármi, ami éppen neked tetszik. Tanulj, ahogy szoktál, este pedig tedd végtelen lejátszásra a felvett anyagot! Jó éjszakát! Holnapra minden rögzül!

Képek: hubpages.com, pinterest.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta