Felvettek! De van elég pénzem az egyetemre?

Rovat

Megosztás

Dani lélegzetvisszafojtva kattintott a beérkező SMS-re: „Tájékoztatjuk, hogy elérte a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakának ponthatárát.” Ezaz, teljesült az álma! Indiántáncot járva lejtett körbe a szobán. Majd amikor megbotlott egy székben, kihullott zsebének tartalma. Ötszáz forint, csekély félretett pénze. Elég lesz ez egy álom megvalósításához?

Hatalmas öröm, amikor egy fiatal bebocsájtást nyer a hőn áhított egyetemre vagy főiskolára. Pláne, ha államilag támogatott szakra vették fel. Azonban költségek ez esetben is akadnak.

Tanévkezdés előtt…

… történik a beiratkozás. Erre vinni kell a kinyomtatott iratokat és a legfontosabb igazolványokat – diák, személyi. Ez előbbiből viszont új szükséges, hiszen az új iskolához új diákigazolvány dukál.  Azért akad kellemesebb momentuma is az egyetemkezdésnek. A tanulók pár napos gólyatáborban ismerkedhetnek meg egymással. A részvétel ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott. Érdemes rá félretenni a tizenöt-húszezer forintot, mert nagyobb élmény lehet, mint egy nyári fesztivál.

img_9922

És becsöngetnek

Aki bejárós lesz, annak bérletet, aki pedig felköltözik, annak albérleti vagy kollégiumi díjat kell fizetnie. Ez előbbi a távolságtól függ, és fővárosi intézmény esetében Budapest Bérlet csatlakozhat hozzá. Ez diákoknak nem sokkal több 3000 forintnál. Aki inkább az albérletet választja, annak szerencsésebb összebútoroznia egy megbízható ismerőssel, hogy megfeleződjenek az anyagiak.

A tudásszomj csillapítására

Megtörtént a tárgyfelvétel, Dani összeállította órarendjét. Kiderült: huszonöt könyvet kell ebben a félévben elolvasnia. Miből szerzi be őket? Az ötszáz forint bizony kevés lenne rá, talán egy antikváriumban nagyobb sikerrel jár. (A Múzeum körút a használt könyvek üzleteinek központja.) Ha nem is olcsóbb, de jóval egyszerűbb a könyvvadászatnál, ha beiratkozik egy könyvtárba. A fővárosi egyetemistáknak: az Országos Széchenyi Könyvtárban egy olvasójegy fél évre 3500 forintért lehet a diákoké. Nem véletlenül kerül ennyibe: itt minden Magyarországon kiadott kötet megtalálható. Szerencsére olcsóbban is meg lehet úszni: az ELTE BTK-n például a tanítás első hetében kedvezményesen lehet beiratkozni a könyvtárakba. Aki még így is sokallja a 3000 forintot, választhat mást is. A szintén gazdag gyűjteménnyel rendelkező Szabó Ervin Könyvtárban havi olvasójegyet is lehet váltani.

libr

„Viszont én éhezem!”

Diákigazolvány pipa, gólyatábor pipa, könyvtári belépő pipa… Ideje enni is valamit. Az egyetemeken üzemelnek menzák, büfék, egész diákbarát árakkal, de a közelben is lehet nézelődni.  Sok diák spórol az étkezésen, de nagyon rosszul teszi: a korgó gyomor sosem segítette elő a koncentrációt.

S ha a laktató ebéd megvolt: egy-egy unalmasnak ígérkező előadást megelőzően a a kávéról sem árt megfeledkezni…

pizzát szexisen is lehet enni

Azok az egyetemisták ( na jó, nem csak az egyetemisták), akiknek nincs saját keresete, luxusautóról álmodoznak, amivel begördülhetnek az iskola udvarába, hétfogásos vacsorákról és országra szóló vigadalomról, ahol az italok árát ők állják összes szaktársuknak. Aztán felébrednek és rájönnek, egy vasuk sincs. Pedig ha keményen tanulnak, ösztöndíjban részesülhetnek, amit öt hónapon át küldenek számlájukra. Ez idő tájt többtízezer forint csurranhat-cseppenhet – és Dani máris elfelejti, hogy tudatlan gólyaként egy ötszázassal a zsebében indult útnak.

Egyetemi élet
Te gólyatáborba mennél, vagy inkább egy fesztiválra?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:fanpop, weheartit, golyatabor.pecsibolcsesz.hu)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta