Felvi – ezt kell tudni a többletpontokról

Rovat

Megosztás

Gyanús, hogy Gyurta Daninak nem csupán tanulmányi eredménye segített bekerülni a BKF-re. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszóként sikerei többletpontokat jelenthettek a felvételin. Ha nem is vagy olimpikon, könnyen lehet, hogy valamiben te is nagyon jól teljesítettél középsulisként, akár sikeres nyelvvizsgát vagy emelt szintű érettségit tettél. Ha így van, ne felejtsd el helyesen feltüntetni a felsőoktatási jelentkezési lapodon eredményeidet! Légy résen, közeleg a határidő, február 15-e.

 

 Ha emelt szinten érettségiztél

Ha voltál olyan bátor, hogy emelt szintű érettségire jelentkeztél, és legalább 45%-os eredményt értél el, maximum 100, tantárgyanként 50 többletpontot kaphatsz. Figyelj arra, hogy az egyes képzéseken csak az adott szakon előírt választható vizsgatárgyakból letett emelt szintű érettségit fogadják el.

Ha sikerült a nyelvvizsga

Középfokú nyelvvizsgád 28, míg emelt szintű vizsgád 40 pontot ér. Vigyázz! Hiába van akár több nyelvvizsgád is, csak annyit tüntethetsz föl a jelentkezési lapodon, hogy az összpontszám ne haladja meg a 40 pontot!

Ha egy kicsit nehezebb neked, mint a többieknek

Az oktatási törvény figyelmes azokkal, akik olyan körülmények között élnek, hogy szerencsésebb kortársaikhoz képest több erőfeszítést, áldozatot kíván a jó eredmények elérése. Többletpontokkal segíti, ösztönzi a felsőoktatási rendszer a hátrányos helyzetű diákokat és a fogyatékkal élőket is. A felvételi eljárás során maximum 40 pontot jelenthet ez.

Ha nagyon jó vagy a szakmádban

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) vagy Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért 1-10. helyezés 100, a 11-20. helyezés 50, a 21-30. helyezés 25 többletpontot jelent. Ha részt vettél a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK), és nagydíjas lettél, 30 pont a jutalmad a felvételin. Első díjasként 20 pont jár. Ha olyan szorgalmas és tehetséges vagy, hogy több versenyeredménnyel is büszkélkedhetsz, tartsd észben, hogy összesen 100 pontot gyűjthetsz össze a fent felsorolt tanulmányi megmérettetéseken elért sikereiddel. A szakképesítésért felelős miniszter által szervezett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésed alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kaphatsz, ha olyan szakra jelentkezel, ahol ez a bejutás feltétele.

Ha igazi művész vagy

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen elért legalább 3. helyezés 20 pontot érhet. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, ha legalább 3. lettél, akár 30 pontot is kaphatsz a felvételin.

gyurta_daniel

Ha te vagy a bajnok

Ha jól sportolsz, és a Diákolimpia országos döntőjében legalább 3. lettél, akkor 10 pontot kaphatsz. 20 pont jár, ha az Országos Bajnokságon lettél 3. vagy még ennél is jobb. Legalább bronzérmes Korosztályos világ- vagy Európabajnokként, ifjúsági olimpikonként elért helyezésed 20 pontot érhet. Ha sportágadban annyira profi vagy, hogy dobogóra állhattál egy Világ- vagy Európa-bajnokságon, a felvételin 30 pontot kaphatsz. És, ha olyan magasra jutottál, mint Gyurta Dani, azaz olimpiai vagy paralimpiai érmes lettél, akkor a felvételi eljárásban 50 pontot ér a kivételes szorgalmad, tehetséged és kitartásod.

 

A felvételi többletpontokról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatsz részletesen.

 

Képek forrás: bkf.hu, fk-tudas.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta