A fiatalosság tízparancsolata

Rovat

Megosztás

Bár az emberi a gének 120 évet szavatolnak számunkra, életünk ennél mégis jóval rövidebb. Hazánkban a férfiak várhatóan mindössze 72 évig élnek, a nők Ariadné fonala pedig átlagosan 79 éves korukban szakad el. A közelmúltban nemzetközi orvosokból, pszichológusokból és dietetikusokból álló kutatócsoport kidolgozta azt a „tízparancsolatot”, amely nem csupán hosszabbá, de kellemesebbé is teszi földi pályafutásunkat, persze csak ha megfogadjuk őket.

Az 1. parancsolat:

Ne habzsolj! A szokásos 2500 kalória helyett lakj jól 1500-zal. Ezzel leveszed sejtjeidről a terhet és elősegíted az aktivitásukat. A sejtjeid gyorsabban újulnak meg és a szervezeted kevésbé lesz fogékony a betegségekre. Igyekezz kiegyensúlyozottan étkezni, se sokat, se keveset.

A 2. parancsolat:

A menü egyezzen meg az életkoroddal! A 30-as nőknél később jelennek meg a ráncok, ha gyakran esznek májat és mogyorót. Akik negyven felett járnak, azoknak a béta karotin használ. Ötven felett szükséges a kalcium, amely formában tartja a csontokat, illetve a magnézium, amely a szívműködést normalizálja. A férfiaknak negyven fölött szelénre van szükségük, amely például a belsőségekben és a kókuszban található meg. A szelén a stressz oldására alkalmas. Ötven felett pedig amennyiben sok halat eszel, ezzel megvéded a szíved és az érrendszered.

A 3. parancsolat:

Olyan világban élünk, amely rengeteg mérget halmozott fel: tartósítószereket, ételfestékeket, egyéb kemikáliákat, gyors kajákat, félkész ételeket, egyebeket. Ezekről le kellene mondanunk, vagy legalább mérsékelni a fogyasztásukat.

A 4. parancsolat:

Igyekezz megtalálni a neked megfelelő munkát! A munka fiatalít, tartják a franciák. Aki nem dolgozik, öt évvel néz ki öregebbnek a koránál. A szociológusok szerint néhány szakma segít megőrizni a fiatalságot. Ezek közé tartozik a képzőművészeti, a papi, a karmesteri és a filozófusi hivatás.

Az 5. parancsolat:

Találd meg életed párját! A szerelem és az érzékiség a legjobb szer az öregedés ellen. Ha legalább hetente kétszer szeretkezünk, máris tizennégy évvel nézünk ki fiatalabbnak. Szex közben a szervezet endorfin hormont termel, amelyet boldogsághormonnak is neveznek. Az endorfin pedig erősíti az immunrendszerünket.

Az 6. parancsolat:

Legyen mindig önálló látásmódod! Az öntudatos ember ritkábban zuhan depresszióba és kevésbé nyomják el, mint azokat, akik csak az árral úsznak.

A 7. parancsolat:

Mozogj! Már a napi nyolcpercnyi sportolás is meghosszabbítja az életet. Mozgás közben jótékony növekedési hormonok szabadulnak fel, amelyeknek kiválasztása egyébként harminc év fölött erősen lecsökken.

A 8. parancsolat:

Aludj hűvös szobában! Bizonyított tény, hogy aki 17-18 fokban alszik, az tovább marad fiatal. A magyarázata ennek az, hogy az anyagcsere, illetve az életkori sajátosságok megjelenése a környezet hőmérsékletétől is függ.

A 9. parancsolat:

Időről időre kényeztesd magad! Néha minden tanáccsal ellentétben, amelyek az egészségre vonatkoznak, kedveskedj önmagadnak valami finomsággal. Amennyiben megtetszett egy új nyakkendő vagy ruha, nem kell feltétlenül a takarékosságra gondolnod.

A 10. parancsolat.

Nem érdemes a dühöt mindig magadba fojtanod. Aki minduntalan saját magát hibáztatja ahelyett, hogy elmesélné mi szomorította el, vagy időnként eszmét cserélne, vagy akár vitába is szállna környezetével, az kiszolgáltatottabb a betegségeknek, többek között a rosszindulatú daganatoknak. A nemzetközi felmérések szerint a rákban szenvedők 64%-a mindig magába fojtja a dühét.

A 11. parancsolat:

Eddzed az agyad! Időnként fejts keresztrejtvényt, játssz gondolkodást fejlesztő társasjátékokat, tanulj idegen nyelveket. Számolj fejben, ne csak számológéppel. Ha munkára kényszeríted az agyad, lelassítod a korral járó szellemi leépülést, miközben serkented a szívműködésed, a vérkeringésed és az anyagcseréd.

A felsorolt „tizenegyparancsolat” közül Koós János a Fradi vallás lelkipásztora többet is betart, de van sajátos trükkje is.

– Kétségtelen, hogy a gének lényegesek, de sokat számít az életvitel. Fontos például, hogy az ember ne zabáljon! Én soha nem szedek másodszor, ezzel magyarázható, hogy 45 éve 90 kiló vagyok. Mióta az eszemet tudom „a zene és a humor éltet” jelmondat vezérel. Ha a humor meghalna, öt perc múlva én is – szoktam mondani. Gyermekkoromban a szüleim ugyan azt szerették volna, ha futballista leszek, de nekem a klasszikus zene volt a mindenem és annak dacára, hogy a könnyűzene mellett kötöttem ki, ma is egy párthoz vagyok hű, amelynek elnöke Bach, frakcióvezetője Beethoven, tagjai között szerepel Mozart, Puccini, Csajkovszkij és természetesen a szóvivője Rejtő Jenő teszi hozzá cinkos mosollyal a „vándorcigány szívű” énekes.

 

A legfontosabb, ami az embert fiatalon tartja, az a szerelem

– vallja Szűcs Judith.

– Az életre mindig optimistán, humorral és hittel kell tekintenünk. Természetesen szeretet nélkül sem lehet kiegyensúlyozottan, vagyis egészségesen élni. Nagyon fontos saját magunk, illetve környeztünk elfogadása és a megbocsátás. Én mielőtt elalszom, mindenkinek megbocsátok, mert csak ilyen lelkiállapotban lehet rendesen pihenni. Fontosak a célok is, amelyek frissen tartanak, és amikor elérem azokat, sikerélményben van részem, boldogság érzése tölt el. Tudni kell egyensúlyban tartanunk a testünket, a szellemünket és a lelkünket. Ehhez pedig derűlátásra van szükségünk

– tanácsolja a Diszkókirálynő.

 

Erdélyi Eszkimó Péter

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta