Ezt nézed:  / Sport / FIBA és NBA – Mindkettő kosárlabda, de mégsem ugyanaz

FIBA és NBA – Mindkettő kosárlabda, de mégsem ugyanaz

Amikor valaki elkezd kosárlabdázni és meg akarja ismerni a sportág korlátait, vagy csak példakép után kutat, az NBA-ben találhat megnyugvást. A játékosokat csodálva, azt hiheti, csupán a játéktudás és a térbeli távolság választja el attól, hogy ő is NBA sztár lehessen.  Nos, ő nagyon téved.

A kosárlabda tulajdonképpen három színtéren zajlik. Az egyik az amerikai National Basketball Assotiation (NBA), a másik az európai gyökerekkel rendelkező Interntional Basketball Federation (FIBA) és az egyetemi bajnokság,és a harmadik a National Collegiate Athletic Association (NCAA).

NBA:

 

FIBA:

 

NCAA:

 

Íme, néhány példa, amely szemlélteti a különbségeket az amerikai és az európai kosárlabda között:

  • Az európai kosárlabda versenysport a FIBA (International Basketball Federation) szabályzatát veszi alapul. (Ez letölthető a hivatalos oldalukról itt.) Így ez érvényes hazánkban is. Az NBA-nek (National Basketball Assotiation) külön szabályzata van.
  • A játékidő. A FIBA-ban 4×10, Az NBA-ben 4×12.
  • ‘Travelling’, vagyis a lépéshiba. Az európai szabályzat szerint a labdával csak egyet lehet lépni, tehát minden második lépésre le kell pattintani a labdát, így lehet szabályosan haladni előre. Ha valaki eldöntötte, hogy az NBA-ből tanul kosarazni, hamar összetűzésbe keveredhet a játékvezetőkkel. Ez azért van, mert ilyenkor hamarabb lépnek, minthogy lepattintanák. Amikor valaki el akarja sajátítani a kosárlabda lépéseit, legelőször a labdával való megindulást kell megtanulnia.  Ami a FIBA szerint lépéshiba, az az NBA-ben még bőven belefér.  Ezt kiválóan demonstrálja a négyszeres MVP (Legértékesebb játékos), Lebron James.

 

  • személyi hibák (faultok) száma. Az NBA-ben 6 személyi hibának megfelelő szabálytalanságot lehet elkövetni. A FIBA-ban az 5. után a játékosnak a kispadra kell ülnie, nem folytathatja tovább a mérkőzést.
  • A pálya méretei és formája. Az NBA szabvány pályája 29 méter hosszú és 15 méter széles. A FIBA pálya rövidebb, 28m x 15m. A körte (angolul:key) formája az NBA-ben, az egyetemi bajnokságban (U.S. NCAA) és a FIBA-ban is eltérő. 2010-ben a FIBA-ban is bevezették a támadó félkört, így az NBA-hez hasonlóan a párhuzamos oldalú körte mellé a támadó faultra vonatkozó szabály is módosult. (Félkörön belül nincs!)

 

1280px-Basketball_keys

Forrás: wikipédia

 

  • Három másodperc – A FIBA szabályok szerint a három másodperc csak támadó csapatra érvényes, az NBA-ben viszont a zónázó védelemre is vonatkozik.
  • A hárompontos vonal távolsága az alapvonaltól az NBA-ben 7,24 m, a FIBA szabvány pályáján viszont csak 6,75m. Ez a csupán méretbeli különbségnek tűnő eltérés, de valójában taktikai szempontból is sokat változtat a játékon.
  • Játékstílus – Ha összehasonlítjuk az NBA és FIBA játékosok mentalitását és az edzők taktikai utasításait, szembetűnő különbségekre lehetünk figyelmesek a játékstílusukat illetően. Az NBA-ben a látványosságot, a zsákolások, block-ok (sapkázások) és asszisztok (gólpasszok) jelentik. Az egyének karakteres tehetségét igyekeznek kihasználni. Egyszerű alaptaktikai elemeket (pl. pick&roll-t, vagyis zárás-leválást) játszanak.

 

pickandroll

Forrás: giphy

 

Ezzel szemben a FIBA alapú versenyrendszerekben bonyolult, sokszorosan összetett taktikai elemek vannak, amelyek kitölthetik a rendelkezésre álló 24 mp-es támadóidőt.

 

Az edzők és a játékosok a csapatjátékra koncentrálnak, és egyéni játékra törekvő játékosokat másképp bírálják, mint az NBA-ben. Ha hazánkban kosárlabdázni szeretnél, ne tévéből tanulj, hanem edzőtől!

 

Borítókép: fiba.com ; devianart.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share