Fogamzásgátlásról és szexről őszintén, avagy éljen a tapasztalati tanulás 1.

Rovat

Megosztás

Összeszedtük nektek a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszereket, megkérdeztük a nőgyógyászt és titeket is!

Az ismert módszerek közül a legelterjedtebb a gumi és a tabletta. Mostanra talán a népszerűségét tekintve elmondható, hogy a tabletta vette át az uralmat, kényelmesebb, költséghatékonyabb, és jobb érzést is biztosít – hosszú távú kapcsolat vagy állandó partner esetén mindenképp befutó.

Nem minden lány szeretne fogamzásgátlót bevenni, aminek több oka is lehet, például a pénz vagy a szülő engedély hiánya, hogy hormonokat tartalmaz, hogy hizlal, satöbbi. A legtöbb fiú pedig inkább óvszer-ellenes, és a tablettát vagy a megszakításos módszert preferálja, de utóbbi nem túl biztonságos, és egyik sem véd a szexuális betegségek ellen.

Dr. Sóvágó László nőgyógyászt kérdeztük, hogy milyen tanácsokkal látná el a fiatal lányokat, és milyen módszereket javasol?

Kezdők számára:

Én mindenképp azt tanácsolnám, hogy keresse fel a nőgyógyászát. Sok olyan lány jön, aki el akarja kezdeni a szexuális életét, de még nem meri, és akkor eljön a nőgyógyászhoz, ahol együtt kitaláljuk, hogy neki, személyre szabottan mi lenne a legideálisabb. Először a háziorvost kikérdezzük, aztán vérvétel, mert van olyan, aki nem kaphat gyógyszert, esetleg trombózis vagy más szövődmények kockázata miatt. Nagyon körültekintőnek kell lenni az első fogamzásgátló kiválasztásakor. Mindegyiket meg kell beszélni a nőgyógyásszal, nem csak úgy l’art pour l’art, meg egymástól zsebből-zsebbe. Nagyon fontos, hogy egyénileg kérjen szakorvostól mindenki tanácsot.

A módszerekről:

Különböző módszerek vannak, ott van először is a klasszikus, szájon át történő fogamzásgátlás. Ez ugye egy hormontartalmú, peteérés-gátló gyógyszer. Létezik a bőr alá beültetett eszköz is, de ez Magyarországon nem jellemző, inkább csak Nyugaton elterjedt, itthon még nem lehet alkalmazni. Van viszont az injekció, amit 3 havonta kell beadni, 3 hónapig véd, de nincs a nőnek vérzése, tehát nem szült nőnek ezt nem szoktuk javasolni. Vannak még a kenőcs, kúp, illetve tampon formájában kapható spermicidek, de ezek nem annyira biztonságosak. Az óvszert pedig rögtön kell, nem úgy, ahogy sokan csinálják, hogy kicsit betesszük, aztán majd később felvesszük. Egyből a merev hímvesszőre, mielőtt bedugnák a vaginába. Fontos, hogy úgy használjuk, ahogy le van írva, különben már az előváladék is nem kívánt terhességet okozhat. A megszakításos módszerrel is az a baj, hogy jön előváladék, és lehet, hogy nem szakad meg időben, nem tudja kontrollálni magát, különösen, ha nem elég tapasztalt a partner. Szóval tartós kapcsolat esetén mindenképp a gyógyszert, alkalmi esetekre a gumióvszert ajánlom. De mára már megdőlt a nézet, hogy nem szült nő nem kaphat méhen belüli eszközt, úgyhogy ez az opció is ott van, de ezt is természetesen csak a nőgyógyász helyezheti fel. Ezt főként akkor ajánlom, ha valaki már elkezdte, és legalább egy éve él szexuális életet.

És egy kis jó tanács:

De leginkább mindenkinek a gondolkozásos fogamzásgátlást tudom javasolni. Ma már sokkal könnyebb tájékozódni annak, aki érdeklődne, beüti a Google-ba, és kidob egy csomó információt és lehetőséget. Ennek ellenére a terhességmegszakítások nem csökkentek, úgyhogy arra bátorítanék mindenkit, hogy nézzenek utána, és ne féljenek kérdezni.

A nőgyógyász véleménye mellett néhány középiskolást és nem középiskolást próbáltunk kérdezni a fogamzásgátlási szokásaikról, milyet használnak és miért? Előbbiek közül legtöbbjük vihogva fogadta a kérdést, nem válaszoltak, ám akadt egy-két kivétel, akiktől megtudtuk, hogy leginkább az óvszer és a tabletta a nyerő, és az új módszereket nem nagyon ismerik.

Réka (18)

Hát, két osztálytársamról tudom, hogy most fogják elkezdeni a fogamzásgátlót, mert komolyabb kapcsolatuk lett. Akkor van, akinek azt a gyógyszert írták fel, amit én is szedek, meg a nővérem, de rosszul lett tőle, és áttért másikra. De anyagi gondok miatt azt is abba hagyta, meg hát, nincs is barátja. Szerintem jobb a tabletta, mert megbízható, rendszerez, és gazdaságosabb is, ha lehet így fogalmazni. Viszont parázok attól, hogy később ennek nehogy valami hátulütője legyen.

Fruzsi (23)

A gimnázium alatti barátom például nem tudott óvszerben, felvette a gumit, és erekció off. Úgyhogy maradtunk a megszakításos módszernél. Mondjuk körül volt metélve, szóval ez lehetett az oka, mert még óvszer nélkül is fél óráig bírta.

Dóri (19)

Mi általában kotonnal csináljuk, ha van. Ha nincs, akkor bízunk a szerencsében és a megszakításos módszerben. Az első óvszer nélküli alkalommal, ki akartuk próbálni úgy is, hogy „engem érez és nem az óvszert”, akkor nem történt baleset, és szerintem eléggé egymásra vagyunk már hangolódva ahhoz, hogy tudjuk irányítani.

Atti (21)

Én kotont használok, mert nem akarok gyereket, mikor még én is az vagyok.

Vani (15)

Hát, mivel én még szűz vagyok, ezért a tapasztalattal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de a véleményem az, hogy a gumi a legbiztonságosabb. A barátnőim is csak gumit vagy fogamzásgátló tablettát használnak. Szóval szerintem a gumi a legjobb, habár elszakadhat, bár az is ritkább esetben, ha mondjuk, nem jól húzzák fel. De a tablettával sem ellenkezem, az is biztonságos, szóval én nagyjából hasonlóra veszem a két dolgot.

Andris (25)

Semmilyet. Én szeretném, ha a barátnőm tablettát szedne. Hogy miért nem szed? Ezt tőle kéne megkérdezni.

Norman (23)

A tabletta a legjobb, koton off. Viszont ha nem szed tablettát, akkor jobb a koton, mert fiatal vagyok még a gyerekhez, ezt nem szívesen kockáztatom. A kotton kiszakad, kényelmetlen, hiányzik a testi kontakt, meg kell venni, csökken az érzékenység.

(Arra, hogy a tablettát is meg kell venni, azt volt a válasz, hogy „igen, de azt a lány fizeti!!!”, és kiderült, hogy a legtöbb fiú egyébként a lányok dolgának tartja a tabletta vásárlását. „ A gumit a fiú fizeti, a tablettát a lány” – hallottuk több fiú szájából is. Ám azért akadt egy-két kivétel is, akik azt mondták, hogy „a tablettából nem csinálok nagy ügyet, menjen a közösbe” vagy „pont most volt ebből konfliktusom, tablettára havi 6000 kell, míg a gumi 15-20 ezer, úgyhogy akkor inkább felezzük a tablettát”.)

Dani (24)

Óvszerben nem érzek semmit, amit szeretnék, főleg, ha még egy második fordulót is kéne nyomni gumival, az úgy esélytelen. Úgyhogy inkább a tabletta vagy a megszakításos módszer.

 

Mindezek ellenére, hallottunk olyan esetekről is, hogy mind a tabletta, mind az óvszer használata mellett, vagy inkább ellenére, teherbe esett a lány. Erről is beszélgettünk. Sokan nem is tudják, de a menstruáció még nem garancia arra, hogy az illető „biztonságban van”.

Levente (23)

Egy olyan történetet hallottam, aki szedi a fogamzásgátlót, es mégis, de amúgy szerintem ez nem jellemző.

Panni (22)

Az utóbbi 2 évben több lány is az volt az ismerettségi körben, aki így esett teherbe. Egy barátnőm nemrég szült, igazából 3 és fél hónapja volt rá felkészülni, mert 4,5 hónap után tudta meg, hogy terhes. Szedett gyógyszert, és végig menstruált is, a hasa pedig nem nőtt, ezért nem érezte. Mint utólag kiderült, a többi gyógyszer, amit rendszeresen szedett (pl. fejfájás- és egyéb fájdalomcsillapítók), semlegesítették a fogamzásgátló hatását.

Áron (23)

 Megjött neki és mégis? Nem, jézusom, ilyen nincs, ez nagyon durva!

A tájékozottságotok érdekében összeszedtük nektek a legfontosabb tudnivalókat a nőgyógyász segítségével és gondtalanfogamzasgatlas.hu oldaláról:

Rövid távú visszafordítható módszerek

Nem hormonális:

Óvszer:

Előnye, hogy a szexuális betegségektől is véd, épp ezért alkalmazása még más fogamzásgátló módszer mellett is ajánlott, ha új partnerrel kezdesz szexuális életet, esetleg több szexuális partnered van, vagy netán bizonytalan vagy partnered szexuális előéletét illetően. Hátránya, hogy kéznél kell lennie az együttlét idején, sokaknak kényelmetlen, és használata némi gyakorlatot és odafigyelést igényel. A legtöbb „baleset”  ugyanis a hibás használat miatt következik be, ám megfelelő használat esetén elég nagy védettséget nyújt. Tudni kell például, hogy az óvszer olajbázisú síkosítókkal nem használható együtt, mert a latex meggyengül és kiszakadhat, és még sok minden mást, amiről azért szerencsére tájékoztatnak minket az útmutatásban.

Spermicidek:

Gél, kúp, illetve tabletta formában kapható spermaölő szerek, amiket az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni. Előnye, hogy hormonmentes készítmény, hátránya viszont, hogy hatékonyságát tekintve a legkevésbé megbízható fogamzásgátló módszerek egyike, és nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől sem.

Hormonális:

Fogamzásgátló tabletta:

A fogamzásgátló tabletta meggátolja az ovulációt, ezáltal megakadályozva a terhesség létrejöttét. A tablettából napi egyet kell bevenni, általában 21 napot át kell szedni, majd 7 napos szünetet tartani, vagy a 28 napos menstruációs ciklus alatt végig, de akkor az utolsó 4 nem tartalmaz hatóanyagot. A hormon-/tablettamentes napokon jelentkezik a megvonásos vérzés.

A tabletta előnye, hogy rendszeressé teszi a ciklust, és alkalmazása mellett általában enyhébb intenzitású és rövidebb ideig tartó a megvonásos vérzés. Hátránya lehet, hogy könnyű megfeledkezni a rendszeres szedéséről, nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől, illetve hízás, hangulatingadozás, szexuális vágy csökkenése vagy fokozódása, fejfájás, ödéma, vérzési problémák jelentkezhetnek.

A tabletta abbahagyása után – a tévhitekkel ellentétben – a gyógyszer hamar kiürül a szervezetből, és a fogamzóképesség is hamar helyreáll, így akár már egy tabletta kihagyása után is fennáll a nem kívánatos teherbeesés kockázata.

Hüvelygyűrű:

A hüvelygyűrű ösztrogént és gesztagént tartalmaz, akárcsak a tabletták, így  hatásuk megegyezik: a felszívódó hormonok ugyanúgy a véráramba kerülnek – mint a tabletták esetében – ez pedig olyan üzenetet küld az agynak, ami alapján leállítja a peteérést előidéző hormonok működését. A hüvelygyűrűt havonta egyszer kell felhelyezni (magunknak) és 3 hét után eltávolítani. Az egyhetes hormonmentes időszakban következik be a megvonásos vérzés.
Előnye, hogy egyszerű a használata, és nem kell rá minden nap figyelni, mint a tabletta esetében. Hátránya, hogy irritációt, kényelmetlen érzést és folyást okozhat a hüvelyben, problémás lehet a felhelyezése egyeseknek, valamint, erről is meg lehet feledkezni, és nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől.

Sürgősségi fogamzásgátló tabletta

Ha egyik fogamzásgátló módszer sem állt rendelkezésünkre, vagy valami rosszul sült el, még mindig van egy megoldás. Az esemény utáni tablettát az együttlétet követő 72 órában kell bevenni, minél hamarabb, annál jobb. Receptre kapható, előtte ügyeletre kell menni, és nőgyógyásszal való egyeztetés szükséges. Késlelteti vagy meggátolja az ovulációt. Használata rendszeresen nem ajánlott, kizárólag tartalék módszerként alkalmazható, vészhelyzet esetén.

Hosszú távú visszafordítható módszerek:

Hormonális:

Injekció:

Az orvos adja be 3 havonta, a hormonokat a vérkeringésbe juttatva, ahol kifejti azt a hatást, amit a fentiekben leírtunk a hormonális készítményeknél. A 3 hónap alatt a szervezetből nem lehet eltávolítani, hátránya, hogy csontsűrűség-vesztést és vérzészavarokat okozhat. Előnye, hogy erre sem kell minden nap gondolni.

Méhen belüli hormontartalmú eszköz (IUS=IntraUterine System):

A fogamzásgátlók hatékonyságát tekintve, ez a legmegbízhatóbb módszer. Az IUS egy kis T-alakú eszköz, amit az orvos helyez fel a méhbe, és ami éveken keresztül folyamatosan nagyon alacsony mennyiségű hormont bocsát ki. Ez a hormon főként a méhben fejti ki hatását, megakadályozva, hogy a hímivarsejtek érintkezzenek a petesejtekkel, illetve, hogy a petesejtek beágyazódjanak. Az első hónapokban jellemző lehet a rendszertelen és pecsételő vérzés, pár hónap után pedig a menstruációs vérzés időtartamának és mennyiségének csökkenéséhez vezet, ami esetenként el is maradhat. Előnye, hogy kényelmes, alkalmazását nem tudod elrontani, elfelejteni. Nem igényel semmilyen közreműködést, csak az éves kontrollra elmenni.

Nem hormonális:

Spirál (IUD=IntraUterine Device):

Az IUS-hez nagyon hasonló eszköz, ez is hosszú időre megoldja a fogamzásgátlást, nem kell vele naponta foglalkozni, és a legmegbízhatóbb módszerek közé tartozik. Hatékonysága nem függ a használótól, csak ezzel is javasolt évente eljárni a nőgyógyászhoz kontrollra. Ezt a kis T alakú műanyag eszközt – ami tartalmazhat rezet vagy más nemesfémet – is a szakorvos helyezi a méh üregébe, és típustól függően 3-10 évig lehet ott. Az IUD spermaölő hatást fejt ki. Hátránya, hogy a menstruációs vérzés intenzitása és időtartama fokozódhat, a fertőzések kockázatával együtt, főleg, ha több szexuális partner van egyszerre.

Fotók: rhrealitycheck.org, kiskegyed.hu, safeperiodcalculatornaturalbirth.blogspot.hu, edc2.healthtap.com, independent.co.uk, gondtalanfogamzasgatlas.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta