Gimnázium vagy Szakközép?

Rovat

Megosztás

Nehéz a sorsa a diáknak 4-es átlaggal? Mi a legjobb döntés, ha nem vagy kitűnő?

Nem könnyű a választás, ami elé 14 évesen kerülsz, hiszen a következő minimum 4 éved múlik ezen a döntésen. Mondhatnánk, hogy egyszerű a dolga annak, aki kitűnő, mert tuti befutó a gimnáziumokban, de akár dönthet úgy is, hogy szakközépbe megy, ha konkrét szakmai elképzelései vannak.

De mi a helyzet, ha 4-es az átlagod?

Megkérdeztük az érintetteket – a felvételiző diákot és a felvételiztető tanárt – hogy mit gondolnak, mi a legjobb döntés egy ilyen helyzeztben.

Mit gondol a diák?

Viki (14): “Én kitűnő tanuló vagyok és gimibe szeretnék menni. Járok külön angol órára és felvételi előkészítőre is, így annyira már nem izgulok.”

Nóri (14): “Én zeneművészeti szakközépbe szeretnék felvételizni és már voltam az előfelvételin, ahol kiderült, hogy hangszerből megfelelek, de szolfézsból sok a lemaradásom, ezért februárig megpróbálom bepótolni a hiányosságokat. Több helyre is jelentkezem és mindent megteszek, hogy zenész lehessek.”

Mit mond a tanár?

A gimiben:

K. András (gimnáziumi tanár)

“A 4-es átlaggal egyáltalán nem kell elkeseredni, mert azon még nagyon sokat lehet javítani az évek során. Ha tanácstalan és több minden érdekli, akkor a gimnáziumot javaslom, mert a későbbiekben, a továbbtanulás szempontjából több választási lehetősége van .”

A szakközépben:

Cs. Adrienn (zeneművészeti szakközépiskolai tanár)

“Akkor válassza a szakközépiskolát, ha konkrét elképzelései vannak. Mi a 4-es átlagot nagyon jónak tartjuk. Nálunk nem csak a jegyen múlik a felvételi eredménye. Ha látjuk benne a tehetséget és a szorgalmat, akkor megadjuk az esélyt, hogy abban fejlődjön a diák, amiben megtalálja önmagát.”

Nos, mint kiderült, nem árt, ha van saját elképzelésed arról, mi az, amivel szívesen töltenéd az időd nagyobb részét a középiskolás korszakodban és ezt kommunikálod is a világ felé.

Középiskola vagy gimi
Te mi alapján választottál?

Forrás:

www.become-a-lawyer.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,884RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta