Grafikai munkáit állítja ki a Csányi Alapítvány operatív vezetője

Rovat

Megosztás

Az elmúlt harminc év legjobb grafikai munkáit állítja ki dr. Radoszáv Miklós, a hátrányos helyzetű gyermekeket támogató Csányi Alapítvány operatív vezetője. A magyar, román és szerb kultúra mesevilágát idéző tusrajzok június 15-ig lesznek megtekinthetők a székesfehérvári Szent Korona Galériában.

A harminc éve művészként is tevékenykedő dr. Radoszáv Miklós első székesfehérvári kiállításának megnyitóján elmondta: „Az ihlet a gyermekkoromból táplálkozik; életem első 14 évében a háromnyelvű, háromkultúrájú mesevilág nagy hatást gyakorolt rám.”

Az elsősorban tussal készülő pointilista stílusú alkotásokat többször is láthatta közönség Budapesten és Miskolcon. Székesfehérváron több mint egy hónapon keresztül lesznek megtekinthetők a munkái.

A végzettségét tekintve jogász, pedagógus és gyermekvédő dr. Radoszáv Miklós közel négy évtizedes gyermekvédelmi munkát tudhat a háta mögött, melyet 2016-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztjével ismertek el.

Ugyancsak 2016-ban az elsőként szervezetek számára is átadott Bonis bona díjat érdemelte ki az általa vezetett Csányi Alapítvány.

„A tanulmányi sikerek elérésén túl nagy hangsúlyt fektetünk a művésztehetségek támogatására. Pécsett 2017 nyarán megrendeztük az első Össz-művészeti alkotótábort, melynek legszebb alkotásait az Életút Napi kiadványban tettük megismerhetővé támogatóink és a nagyközönség számára. Jelenleg három fiatalunk: Nemoda Enikő, Guricza Dóra és Piszker Alexandra tanulnak képzőművésznek”

– ismertette dr. Radoszáv Miklós, aki Csányi Sándor alapító felkérésére 2005-től a Csányi Alapítvány kurátoraként, 2011 óta operatív vezetőként tevékenykedik.

Radoszáv Miklós – Ars Poétika

Gyermekkorom háromnyelvű (magyar, román, szerb) mesevilága észrevétlenül befészkelte magát lelkem előttem is rejtett, évtizedekig ismeretlen zugaiba. A háromnyelvű mindennapok, szokások, a szerb ortodox egyház méltóságteljes liturgiája, építőköveivé váltak az önmagam számára titkon felépített képzeletvilágnak, melyről sokáig azt hittem, hogy majd „verseimben” bukkan felszínre és ölt magára szóvirágos gúnyát! Eddig megjelent öt önálló kötetemben azonban nem sikerült igazán rímbe öltenem a számomra izgalmas világot – mára világossá vált, hogy mindez kellő tehetség híján történt így. A múlt század ’80-as éveinek végén azonban elkezdtem firkálgatni – később talán „gesztus rajzolgatni”, mely tusmunkában mára örömmel fedezem fel a gyermekkori fantáziámban összeállt háromnyelvű, háromkultúrájú mesevilágot. Évek óta rajzolgatom a Nagyanyó meséi fantáziacímű sorozatot, reményeim szert nem csak a magam örömére!

Az idén 13 éves Alapítvány által támogatott hátrányos helyzetű gyermekeinek száma júniusban átlépi a 400 főt. A kb. 12-14 évig tartó, Európában is egyedülálló módon hosszú távú Életút Programjában általános iskola ötödik osztályától kísérik végig a diákokat első végzettségük megszerzéséig. Az Alapítvány fennállása óta 20 gyermek szerzett szakmát vagy diplomát. Az Alapítvány országszerte hat helyszínen; Szegeden, Pécsen, Mohácson, Jászberényben, Nagybajomban és Kaposváron új, Közösségi Házakat tart fenn, melyekben az iskolai és egyetemi tanulmányokat segítő oktató és szórakoztató programokat, családi eseményéket szervez rendszeresen a támogatottaknak és családjaiknak mentorok, pedagógusok és családsegítők bevonásával.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta