Győri diákok régi várakat építenek újjá

Rovat

Megosztás

Fürjes János és diákjai a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolából a régi magyar várak szerelmesei. Fürjes tanár úr műemlékkutató szakkörébe olyan diákok jelentkeznek, akik érdeklődnek a középkori magyar várépítészet és –történet iránt, szeretnek terepmunkát végezni, de attól sem riadnak vissza, ha a szakirodalmat kell bújni vagy számítógépes grafikát kell készíteni a kutatott régi épületről.

DSCF1412

Fürjes János és kollégája, Csuka István valóban közel hozzák a történelmet a szakkör diákjaihoz. Nem csupán kiselőadásokat tartanak egymásnak egy álmos délutánon, hanem aktívan részt vesznek történelmi örökségünk kutatásában. A diákok a 2014/2015-ös tanévben várkutató kirándulásaik során felkeresték középkori várainkat, Csobáncot és Szigligetet a Balaton-felvidéken, jártak a „nyugati végeken” Hainburg és Dévény váraiban. Kutattak a reneszánsz várépítészet nyomában Győrben, Mihályiban, Héderváron, valamint a szakrális építészetet szemlélve Lébényben, Pannonhalmán is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Vértes szívében található Vitány-várával különösen alaposan foglalkozott a szakkör a 2013/2014-es tanévben. A jelentős falmaradványokkal bíró várnál ásatásokat végeztek, amikor a fiatalok ott jártak, így szakértő régésztől kaphattak felvilágosítást a várról. A Vértessomlóról és Tatabányáról is szép túraösvényeken megközelíthető várrom a Vértes egyik északi lejtőjén, 377 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A 13. és a 14. század fordulóján épült erődítmény a 16. században nyerte el végső formáját, ám a század végén a törökkel harcoló magyar Pálffy Miklós felrobbantatta a kis végvárat, nehogy az ellenség bevegye magát a falai közé. Itt-ott a mai napig lőpornyomok emlékeztetnek a szomorú eseményre. Vitány várának erdővel körbenőtt falai néhol ma is elérik a 6-16 méteres magasságot.

DSCF7819

Fürjes tanár úr és a diákok a vár életének, építésének négy periódusát különítették el, majd kézi vázlataikat felhasználva kézzelfogható és számítógépes 3D modelleket is alkottak a vár vélt egykori arcairól. A rekonsrukciós elképzelések kidolgozásában a többi várral kapcsolatos ismeretek segítették a csapatot. A várrommal kapcsolatban végzett munkájuk első díjat ért a XX. Nemzetközi Építészeti Diákkonferencián, a szakkör munkáját pedig a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban megszervezett TUDÁS EXPÓ nagydíjával is elismerték.

Tekintsétek meg a szakkör videóit! :

Gyergyószárhegy – Lázár kastély régen és most… (A XV. századi udvarház rekonstrukciója)

Torockószentgyörgyi vár (animációs kisfilm)

 

100_3220

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta