„Ha lenne 1 milliód, mit csinálnál vele?”

Rovat

Megosztás

A pénz nem boldogít, tartja a közhely, viszont attól még nagy szükségünk van rá. Az első és egyben legfontosabb szabály a tudatosság: vedd kezedbe már most a pénzügyeidet!

Hajlamosak vagyunk irigykedni másokra, akiknek több jutott. Ott vannak például az amerikai nyugdíjasok, akik körbeutazzák a világot. Kérdés, miből. A válasz egyetlen szó: öngondoskodás. Bővebben: már húszas-harmincas éveikben elkezdtek takarékoskodni.

A hazai OTP Bank folyamatosan méri a magyar lakosság öngondoskodását- az erre vonatkozó indexszám most éppen 36 ponton áll a százas skálán. Nem túl fényes a helyzet, van még hova fejlődni.

A 18 és 23 év közöttiek kétharmadának semmilyen megtakarítása sincs. Viszont az OTP Bank kérdésére – „Ha lenne 1 milliód, mit csinálnál vele?”  – a válaszadók 41 %-a azt felelte, befektetné minimum háromféle formába. Megdöbbentő, hogy az emberek ötöde semmit sem kezdene ezzel a nagy összeggel. Ennek oka talán az, hogy sokan (80-90%) félnek rizikót vállalni pénzükkel.

A 18 és 23 év közti tinik 31%-ának van valamennyi pénze a bankszámláján, és százból kettő az, aki valamilyen banki megtakarítási formával is rendelkezik. Minden tizenhatodik kortársadnak van lekötött betétje, minden huszadiknak lakástakarékja, minden ötvenediknek takarékszámlája, sőt minden száznegyvenediknek van részvénye, vagy állampapírja. Majd nézz végig az évfolyamodon ilyen szemmel egyszer, hogy mégis kik lehetnek ezek az emberek, mert ők már számolnak a jövőjükkel. Remélhetően Te is közéjük tartozol. Ha nem, akkor sincs gond. Az öngondoskodást sosem késő elkezdeni.

Fotó: static.168ora.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta