Ezt nézed:  / Zene / Ha nem akarsz alkalmazkodni a szabályokhoz, rúgd fel őket – Sophie Hard mesélt

Ha nem akarsz alkalmazkodni a szabályokhoz, rúgd fel őket – Sophie Hard mesélt

Kemény Zsófi első rapalbumának megjelenését már beharangoztuk. Ha megtetszett, azért, ha még nem hallottad, azért: itt olvashatsz vele egy cikket az albumáról, az alkotásról és arról, milyen rapkoncertet adni.

H.A.: Honnan jött a rap album ötlete? Mi vele az üzeneted, célod?

K.Zs.: Két és fél évvel ezelőtt szilveszter éjszakán jobb program híján felvettem egy rap-videót, az akkor épp aktuális Hot16-os kihívásra. Ezen a videón azóta több mint 300.000 megnézés van, és több mint 1000 dislike. A negatív kommentek jórészt arról szólnak, hogy hogy jön egy csaj ahhoz, hogy rapelni merészeljen. Pedig nem is merészeltem igazán, csak írtam egy viszonylag ritmikus szöveget, amit viszonylag ritmikusan rámondtam egy lassú beatre. De szerencsére csomó embernek meg tetszett, többek között azok közül a barátaim közül is néhánynak, akik profi rapperek vagy beatmakerek. Aztán egyszercsak azon kaptam magam, hogy írtam még jónéhány hasonlóan ritmikus szöveget, és mikor meséltem róluk Konsiczky Dávidnak (aki a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír gitárosa többek között), elkérte a szövegeket, és két nap múlva küldött rájuk egy adag beatet. Innentől egyértelmű volt, hogy foglalunk egy stúdiót, és felvesszük a számokat: ahogy tudjuk, ahogy nekünk tetszik, ahogy mi akarjuk. A célunk vele az alkotás öröme. Az üzenete pedig elsősorban a szövegekben keresendő, másodsorban éppen ez az önfeledt zenei és szövegjáték, amit űzünk vele: ha valami akarsz, csináld. És ha nem akarsz alkalmazkodni a szabályokhoz, rúgd fel őket.

 

H.A.: Mennyiben más rapszöveget írni, mint a többi műfajban alkotni, amiben szoktál? Nehéz volt?

K.Zs.: Nem volt nehéz, mert szabad voltam benne. Olyankor nehéz írni, amikor túl sok szemponthoz kell alkalmazkodni, túl sokat kell agyalni. Mivel itt semmiféle elvárásnak nem akartam megfelelni, azon kívül, hogy legyen a szöveg ritmikus és rímes, boldogan és könnyen írtam. És persze van egy füzetnyi jegyzetem olyan ötletekkel, amiket eddig sehova máshova nem tudtam elsütni. Plusz gátlástalanul loptam magamtól: egy csomó régi rímemet, sőt soromat is felhasználtam, azzal mentve fel magam, hogy ez egy más műfaj, nyugodtan újrahasznosíthatok.

 

H.A.: Neked van kedvenc számod a négy közül? Ha van egy, miért az?

K.Zs.: A kedvencem az Ez ilyen szerelmes szám című, mert egyrészt sajnos engem tényleg a szerelemi gyötrelem érdekel a világon a legjobban, hiába aggódom időnként rettenetesen a Föld sorsa miatt, másrészt ez a leglágyabb dal mind között. Mikor a demókat elküldtem Závada Péternek, hogy mondjon rájuk egy okét, és ő azt mondta, hogy ez a legvacakabb a négy közül: a zenéje liftzene, és van benne egy csomó szar sor, rögtön meleg szeretetet gyúlt bennem a dalocskám iránt. Mintha lenne egy háromlábú kiskutyám. És ennek a dalnak legalább tényleg van üzenete.

 

H.A.: Hogy érezted magad az első Sophie Hard koncerteden, a II. Kolorádó fesztiválon?

K.Zs.: Jól. Egyrészt kellemesen kevesen voltak ott, mert utólag kerültünk be a programba, és így nem voltunk a plakátokon (nem egészen egy héttel a fellépés előtt jelent meg az EP), másrészt nagyon kellett koncentrálnom a szövegmondás sebességére, meg hogy ne akadjon össze a nyelvem. Nem szoktam fejből szöveget mondani, szerintem állati gáz, ha valaki kívülről tudja a saját versét, mert annyira azért nem kell komolyan venni az ilyesmit. De rapet mégiscsak ciki lenne telefonról olvasni. Harmadrészt meg euforikus élmény volt zenélni, és nézni, hogy mozdul be rá a közönség. Termelődött bennem az adrenalin rendesen.

 

H.A.: Hol lesz még koncerted a közeljövőben?

 

K.Zs.: 30-án este 9-től leszünk a Dürer-kertben, július 8-án a Pride-on. A második fesztiválfellépésünk a Bánkitón lesz, de elfelejtettem, hogy pontosan mikor. Végig ott leszek, majd megnézem a plakátokon.

 

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share