Hajókáztak a „Szövetség az életért” tábor idei résztvevői

Rovat

Megosztás

A korábbi évekhez hasonlóan, idén kilencedik alkalommal fogad nehéz sorsú Kárpát-medencei gyermekeket a „Szövetség az életért tábor”. Az izgalmas programok között egy kellemes hajókirándulás is szerepelt, amelyen részt vettek a Középsuli.hu munkatársai is. 

A GYEREKEKÉRT, azaz az eGYesület a REmény Kis Emberei KözösségÉRT immár kilencedik alkalommal szervezi meg a “Szövetség az életért” tábort nehéz sorsú Kárpát-medencei gyermekeknek. A tábor célja a nehéz sorsú gyerekek megerősítése abban, hogy a határok nem választanak szét, hiszen a kibővült EU-ban könnyebben tudjuk segíteni, támogatni egymást. A gyerekeknek meg kell mutatni, mi minden köt egybe bennünket, anyaországi magyarokat, velük. A szervezők szeretnének rávilágítani arra, van lehetőség teljes életre a nehézségek közepette is.

11

A 6 napos program alatt a játékokkal, kirándulásokkal, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, valamint sok-sok lelki tartalommal gazdagították a szervezők a részt vevők élményvilágát. A legtöbb árva, vagy nehéz körülmények között élő gyermek a Felvidékről, Délvidékről, illetve Erdélyből érkezett idén is a Csobánkai Cserkészparkba, de jönnek Csángóföldről, a Vajdaságból és az anyaországból is. A tábor záróeseményén, az Európa hajón mi is találkoztunk a gyerekkel és a szervezőkkel.

A programok érdekessége, hogy az idén résztvevő közel 600, 7-18 év közötti gyermeket önkéntes középiskolások és egyetemisták segítik, összesen kétszázan. A résztvevők kisebb csoportjait ők irányítják, illetve segítik a programok lebonyolítását, és nem utolsó sorban élvezik a közösen együtt töltött időt.

 

Amikor először szólt egy ismerősöm, hogy menjünk el önkénteskedni egy táborba, akkor azt gondoltam, hogy egy jó buli. Ennek indult. Ma már sokkal többet jelent. Már harmadik éve vagyok segítő – mesélte nekünk Vili, az egyik rangidős önkéntes, majd így folytatta: “Ezek a gyerekek valóban rossz körülmények között élnek, és óriási élmény azt látni, hogy mennyire örülnek, hogy olyan helyekre jutnak el, ahová valószínűleg sohasem mehetnének amúgy. Nagy élmény az Aquapark, a Nemzeti Galéria, és a hajókirándulás, mint most az Európa hajón, ahol helyben vacsoráznak, sőt esti koncert is lesz.”

jót mutató fiú

A fiatal segítőknek lélekben is fel kell készülniük a feladatukra, mert hihetetlen történetekkel találkoznak.

“A középiskolás, egyetemista önkéntesek közt van olyan, aki maga is korábban táborozó volt. Számukra ez olyan fontos küldetés lett, hogy később segíteni jönnek vissza. Mi, akik találkozunk a gyerekekkel, sok esetben igen szomorú történeteket hallunk, amiket sokszor el sem hiszünk. A gyerekek ezeket nem félnek kimondani, számunkra pedig megdöbbentő. Ezt tudni kell kezelni, ezért néhány nappal a tábor kezdete előtt minket már szakemberek készítenek fel arra, hogy kezeljük az ilyen helyzeteket.”

A Szűcs Balázs atya által alapított szervezet felejthetetlenné és tartalmassá kívánja tenni azt az egy hetet, ami sok gyerek számára az egyetlen nyaralás az évben.

3

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon mi motiválja a fiatalokat, hogy segítség ezeket a gyerekeket.

“Ezt egyszerűen nem tudom elmondani. Sokszor kérdezik, és megpróbáltam már sokszor szavakba önteni, hogy miért jó itt lenni, miért jó ezt csinálni, és mi az, amit ad, de egyszerűen leírhatatlan. Jó érzés segíteni nekik, jó érzés látni, ahogy felragyog a szemük egy-egy program alatt, jó velük beszélgetni, megismerni őket. Nem csak a gyerekek, de mi is nagyon sokat kapunk, így azt hiszem, hogy nem véletlenül jár vissza mindenki segíteni.”

Interjú: Németh Dávid / Képek: Bánkövi Dorottya

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta