Spanyolországban a türelem háremet terem

Rovat

Megosztás

Egyre több turista érkezik Dél-Spanyolországba.

Korábban mindenki autóbusszal vágott neki a Pireneusoknak, majd ezt a repülőgép letaszította trónjáról, ma viszont megint kezdik felfedezni a közlekedés ezen módját. Barcelona és Budapest közt élénk a forgalom, különösen most, hogy a konkurens turistaparadicsomban, Görögországban gazdasági válság súlyt. Kiss Róbert Richard turisztikai újságíró szerint azonban Barcelona mellett érdemes az ide utazóknak más településekre is egy pillantást vetniük: Malaga, Granada vagy éppen Marbella ugyanolyan izgalmas célpont.

Művészi csobbanás

Dél-Spanyolországban remekül megférnek egymás mellett a művészetek és a szórakozás. Torremolinosban találhatóak a legjobb strandok, aquaparkkal. Costa Brava területén éttermek, bárok, focistadion, Kolombusz Kristóf sétánya, botanikuskert és Gaudi alkotásai várnak felfedezésre. Az építész egyik leghíresebb műve egy templom, a Sagrada Familia.

Málaga a háromszáz km hosszú homokos ’napos part’, azaz a Costa del Sol központja. Nevezhetnénk divatos partnak is, mert az üzletek polcai nagy spanyol divatcégek kínálataitól roskadoznak – egyenesen Kínából. Ha a turista eredetiségre vágyik, célszerűbb betérnie Picasso szülőházába, a híres festő ugyanis itt látta meg a napvilágot. Emlékét többek között a város reptere is őrzi, melyet róla neveztek el.

Marbellában a nyaralók nem ritkán jachtok fedélzetén, hajókikötőknél buliznak, italukat pedig – hogy megadják a módját – inas szolgálja fel.

Picasso Múzeum Málagában.
Picasso Múzeum Málagában.

 

A türelem háremet terem

Grenada ékessége a mórok által felépített Alhambra vár. Évente kétmillióan látogatnak el ide. Aki nem vált előre jegyet, az akár négy órát is várakozhat, mire bejut az erődbe. A vörös kőből épült várat a VIII. században arabok foglalták el, egyikükhöz legenda is kötődik. Azt jövendölték ugyanis az egyik szultánnak, fiából nagy uralkodó válik, de csupán akkor, ha bonyodalmak nélküli a szerelmi élete. A szultán nem volt rest, elűzött minden nőt gyermeke közeléből, s várában tartotta fogva a fiút, akár madarat az aranykalickában. A jóslat be is igazolódott, de amikor az utód hatalomra került, bepótolta a lázadás éveit: nagy számú háremet tartott otthonában.

del-spanyolorszagi-korutazas-andaluzia-es-gibraltar_5

Az erőd lakói fényűző életet éltek: az udvarban narancsfák magasodtak, kutak s szobrok szomszédságában, míg a lakosztályokat márványcsipkék- és cseppkövek díszítették. Ezeknél már csak a kilátás pompásabb: sehol egy vezeték, sehol egy benzinkút, amit elrejtenek a tökéletes panoráma megőrzése érdekében.

Máig harcolnak érte

Granadát 1713-ban engedték át a spanyolok a briteknek, de máig harcolnak érte. Lakosai viszont elégedettek a jelenlegi helyzettel, kiváltságaikkal. Az utakon piros buszok robognak, az üzletekben euró mellett fonttal is fizethet a turista, szomját pedig angol pubban csillapíthatja. Persze, ha valakit csak ez vonz, utazzon inkább Londonba- Granada más meglepést is tartogat: látni lehet innen Afrika körvonalait. Míg a rakoncátlan majmok el nem lopják a kilátást. Ezek az ártatlannak tűnő állatok még az autó ablakán is képesek bemászni, ha benne számukra vonzó zsákmányra lelnek.

5471776840_28525aa974

S ha csak lopnának! Kiss Róbert Richard elmesélte, barátját meg is harapta egy gibraltári makákó, miután az közös fotót készített vele. Még jó, hogy a legveszélyesebb fenevad nem honos Dél-Spanyolországban – a műsorvezető ugyanis egyszer egy őzzel járt hasonlóan…

A Világszám pénteken 19:00-tól és szombaton 10:00-tól téged is új vidékre kalauzol.

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: at-web.org, onspainschool.com, utazom.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta