Halihó! Nyakunkon az érettségi vizsgák!

Rovat

Megosztás

A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyakból már lementek az írásbeli érettségi vizsgák

2023. május 5-én rendezték meg a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgáit.

Az előzetes adatok szerint középszinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 10, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 5 vizsgahelyszínen 192, román nemzetiségi nyelv és irodalomból 1 vizsgahelyszínen 46, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból 1 vizsgahelyszínen 76, míg szlovák nemzetiségi nyelv és irodalomból 1 vizsgahelyszínen 12 vizsgázó tett írásbeli érettségi vizsgát.

Emelt szinten horvát nemzetiségi nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 26, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 5 vizsgahelyszínen 188, szerb nemzetiségi nyelv és irodalomból 1 vizsgahelyszínen 1, míg szlovák nemzetiségi nyelv és irodalomból 1 vizsgahelyszínen 11 vizsgázó érettségizett.

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli vizsga mindkét szinten 240 percig tart.

Középszinten a vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk. Az I. feladatlapon (50 pont) egy szövegértési feladatsort és egy választható szövegalkotási feladatot (érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás) kell megoldaniuk, míg a II. feladatlapon (40 pont) két műértelmező szövegalkotási feladatból kellett egyet választaniuk és megoldaniuk. A vizsgázók először az I. feladatlapot oldották meg. A vizsgadolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután oszthatták ki a II. feladatlapot, amelynek megoldására 150 perc állt rendelkezésre.

Emelt szinten az írásbeli vizsga egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból (40 pont) és két különböző (egy műértelmező és egy reflektáló) szövegalkotási feladatból (50 pont) állt. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására.

A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta