Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hallgass szomorú számokat, hogy vidám legyél!

Hallgass szomorú számokat, hogy vidám legyél!

Vidámabbak leszünk, ha szomorú zenét hallgatunk? Ellentmondásnak tűnik? Pedig nem az, legalábbis ezt állapították meg japán tudósok.

Ha rossz a kedvünk, hallgassunk szomorú számokat! Ha jó a kedvünk, akkor is! – buzdít a Tokiói Művészeti Egyetem legfrissebb tanulmánya. A kutatók 44 önkéntest kértek meg, a lelkiállapotuktól függetlenül hallgassanak szomorú dalokat.

Az ellenőrzőkérdések után ellentmondásos eredményeket kaptak. Ugyanis a búslakodók és a vidámak is jobban érezték magukat a melankolikus dallamok hatására. Mindkét csoport a saját érzelmi állapotával hozta összefüggésbe a zenét. Tehát, mivel a vidámak örültek, hogy ők (az énekessel ellentétben) éppen most nem depressziósak, még vidámabbak lettek. A szomorúakat pedig csak megnyugtatta a zene és máris kevésbé kilátástalannak értékelték a saját helyzetüket.

A megfelelő hatás érdekében a R.E.M. Everybody Hurts című számát indítsd el. Ez ugyanis a világ legszomorúbb dala, ha hihetünk a brit The Daily Telegraph 2012-es összeállításának. Az akkori felmérésből az is kiderült, hogy nemcsak a nőket hatják meg a szomorú dallamok. Átlagosan tízből hét férfi szeme lábad könnybe, ha mondjuk olyan szám csendül fel, mint a Yesterday. Viszont nem mindegy, milyen körülmények között adjuk át magunkat az érzelmeknek. Az autórádióra csak a férfiak 23, a nőknek pedig 33 százaléka fakadhat sírva.

Hallgass szomorú számokat, hogy vidám legyél!
Mit csinálsz, ha szomorú vagy?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share