Hallgatói nyilatkozat: áldás vagy átok?

Rovat

Megosztás

Bevezetésekor nagy port kavart, többen a röghöz kötés névvel illették – de mit is takar pontosan a hallgatói nyilatkozat?

A dokumentum, melyet a gólyáknak beiratkozásra kell magukkal aláírniuk, két pontból áll. Az első, hogy azon diákoknak, akik államilag támogatott felsőoktatási képzést végeznek el, a képzésnek megfelelő ideig Magyarországon kell dolgozniuk. A második pedig, hogy a képzési idő maximum másfélszeresén belül el kell végezniük tanulmányaikat, s megszerezniük a diplomát. Ha például egy képzés három esztendeig tart, legfeljebb négy és fél évig húzhatják-halaszthatják azt.

Az első pont azonban bonyolultabb  a leírtaknál. Mikor kell itthon munkába állni? Pontosan mennyi ideig? És ha inkább külföldön dolgoznék, mi lesz a következménye?- adódik  számos kérdés. Sokan azt hiszik, rögtön diplomaosztás után kell hazai munkát vállalni. A nyilatkozatban azonban nem szerepel elkezdésének ideje, csupán annyi: a diploma megszerzését követő húsz éven belül. Az idő tehát, mint a tenger.

De mennyi az az annyi? Az Eduline számításai szerint egy félév százötven napnak felel meg. Egy alapszak hat félévből áll, ezért hatszor százötven, azaz kilencszáz napig kell Magyarországon munkát végezni a nyilatkozatot aláíróknak. Ez kevesebb, mint három év. Persze mesterszaknál értelemszerűen nő ez a szám. Viszont mesterszakon már el lehet kezdeni az alapszak idejének megfelelő hosszú hazai munkaéveket.

A kilencszáz (vagy annál több) munkanapnak nem szükséges egymást követnie, vagyis nem muszáj folyamatosnak lennie a munkaviszonynak.

Ha valaki e húsz év során a számára megadottnál kevesebb ideig dolgozik az országban, akkor vissza kell fizetnie a képzése költségét.

Hogy helyes megoldás-e a hallgatói nyilatkozat, azt mindenki döntse el maga. Aki enélkül is Magyarországon élné le életét, annak bizonyára nem sokat számít ez a papír. Vannak viszont, akik külföldön képzelik el a jövőjüket, és még ezt a kilencszáz napot is sokallják. Ezeket a diákokat lelkesítse a felemelő tudat: az országunk jövőjét ők, az új, fiatal generáció jelentik, alakítják s teszik jobbá.

Hallgatói nyilatkozat
Te mit gondolsz a hallgatói nyilatkozatról?

(Fotó: 365diasparamejorarnuestrofuturo.blogspot.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta