Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Hallottál már róluk? – A mikronemzetek legjei

Hallottál már róluk? – A mikronemzetek legjei

Világszerte kisebb-nagyobb, hivatalosan el nem ismert, mikronemzetnek nevezett országok vezetői várják, hogy a nagyhatalmak felvegyék velük a kapcsolatot. Erre persze csekély esély van – azonban az tény, hogy egyik-másik fiatal királyság vagy köztársaság hallatlanul érdekes történettel bír.

Lássunk hát három példát!

A legismertebb mikronemzet jó eséllyel az efféle cikkek kihagyhatatlan részét képező Sealand. A Patrick Roy Bates által elfoglalt mesterséges szigeten alapított ország bélyegekkel, érmékkel, nemesi címekkel és hasonló, gyűjtőket-különcöket megcélzó szolgáltatásokkal, illetve portékákkal igyekszik előteremteni a rozsdásodó település fenntartásához szükséges summát. A királyi család szándékainak komolyságát jól mutatja, hogy mikor a német Alexander Achenbach vezetésével egy kisebb különítmény megrohamozta hazájukat, és elrabolták a trónörököst, Michaelt, a koronás fő egyből ellentámadásba lendült át. A haramiák fogságba estek, és Németországnak egy követ útján kellett rendeznie pórul járt állampolgárai helyzetét.

lemon.hu

 

A legmesszebbre jutó önjelölt ország kitüntető címét alighanem Christiania érdemli ki. Hiszen az 1971-ben alapított, Koppenhágában található kommuna olyan mértékű szabadságot élvez, hogy a hatóságok eseti-egyedi kivételektől eltekintve semmibe sem avatkoznak bele. Így például a könnyű drogokkal való kereskedés is legális. Ezzel együtt az anarchista elvekre épülő település távolról sem nevezhető totális sikertörténetnek: a hetvenes években agresszív heroinkereskedők okoztak gondot, majd két, mindenre elszánt motorosbanda tagjai vívtak véres háborút a rengeteg turista miatt kisebb vagyont érő drogpiacért.

findagrave.com 

A legambiciózusabb mikronemzetet azonban vitán felül áll, hogy James Thomas Mangan alapította. Az annak idején még aranypénzt is verető férfi ugyanis Celestia uraként egyszer és mindenkorra véget akart venni annak, hogy a nagyhatalmak a saját felségterületüknek tekintsék az űrt, így egyszerűen bejelentette rá az igényét. Ez persze a legkevésbé sem érdekelte a Szovjetunió, vagy az USA vezetőit, de Mangan haláláig kitartott amellett, hogy ő a világűr jogos ura, és leszármazottjai is grófi, vagy hercegi címeket viselnek.

 

G.K.

indexkép: traveLover