A halloween eredete

Rovat

Megosztás

Beöltözünk ijesztő jelmezekbe, bulizunk, máshol cukorkákat gyűjtenek, de tudod, hogy mi is az eredete a halloweennek? Ha nem, akkor csak olvass tovább! 

A halloween az ősi kelta hagyományokból alakult, ezért is téves, amikor az amerikaiakra fogjuk az egész bulit. Ez az ünnep a kelta boszorkányok, démonok, kísértetek és egyéb túlvilági lények napja. De hogy jött képbe a töklámpás?

A kivájt töklámpás neve Jack O’Lantern, amit az ír legenda szerint egy részeges kovácsról kapta. A kovácsot meglátogatta az ördög, aki hívta a pokolba. Jack viszont kieszelt egy cselt, és kérte az ördögöt, hogy előtte szedjen egy almát a fájáról, de mikor felmászott az ördög, Jack egy keresztet rajzolt a fára, mert tudta, hogy attól fél az ördög.

Sok nyaggatás után végül megállapodtak, hogy akkor leengedi Jack az ördögöt, ha az megígéri, hogy nem jut a pokolra soha. Azt tudni kell, hogy Jack rengeteg rossz dolgot követett el életében. De megegyeztek, és az ördög el is tűnt.

Fotó: history.com
Fotó: history.com

 

Viszont mikor ütött az órája Jacknek, a mennybe nem engedték be a sok rossz tettéért, viszont az ördög a pokolba sem engedte be, mivel megegyeztek. Ezért adott neki parazsat a pokolból, hogy keresse meg a pokol és menny között az utat az élők sorába.

Jack pedig  kivájt egy répát, abba rakta be a parazsat. Azóta örökké bolyong a sötétben, keresve a kiutat.

A kivájt répából jött a halloweeni töklámpás, mert a narancssárga tök jóval nagyobb és látványosabb, mint egy cukorrépa.

HectorTurnipFINALcrop

 

Halloween eredete
Te ismerted ezt a történetet?

Borítókép: atmosfx.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta