Halloween, halottak napja, mindenszentek – Te tudod, mi a különbség?

Rovat

Megosztás

Halloween, mindenszentek, halottak napja …Nem illetlenség vidámnak lenni halottak napján? A halloween ugyanaz, mint a halottak napja? Sokunkban fogalmazódnak meg hasonló kérdések. Igyekszünk tisztába tenni a fogalmakat, hogy ti is magabiztosabban használhassátok őket.

halloween

A furcsa hangzású halloween egy ősi, kelta eredetű ünnep. A főként Európa északi részén – a mai Anglia és Skócia területén – élő törzsek ezen az éjszakán köszöntötték a Samhain-t, a kelta új évet, és búcsúztatta a nyarat. Hitük szerint az elmúlt évben elhunyt  bűnösök lelke ezen az estén kapott lehetőséget, hogy végleg átlépjen  a túlvilágba. Ez a pogány szokás az 5. században, Szent Patrik missziós tevékenysége idején épült be a helyi keresztény hagyományokba, all hallow’s eve, azaz minden szentek éjszakája néven.

A kelták izgatottan és félelemmel telve várták a szellemek eljövetelét. Éppen ezért ők maguk is ijesztő kísértetnek öltöztek, épp azért, hogy távol tartsák a gonosz lelkeket maguktól. Termény- és állatáldozatokat mutattak be, miközben táncoltak az óriási máglyák körül. A halloweenre jellemző rettegéssel vegyes jókedv hagyománya feltehetően ezekre az ősi rítusokra vezethető vissza. Ezen az éjszakán világunk határai átjárhatóvá válnak, ez pedig egyszerre félelmetes és felszabadító élmény.  Az, hogy manapság bulizunk, és jól érezzük magunkat ezen az estén, erre  régi hagyományra vezethető vissza.

samhain-ritual
Samhian – ünneplés a kelta új év alkalmából

 

mindenszentek

Mindenszentek  vagy mindenszentek napja a katolikus keresztény világ egyik kiemelt ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet 714-óta ünnepelnek meg.

katolikus szentek
katolikus szentek

 

halottak napja

November 2-án emlékezik meg a katolikus egyház az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert híveiről. Ezen a napon szokásos a saját halottaink sírjának gondozása, a gyertyagyújtás. Estéjét a halottak estéjének is nevezik. Ekkor hagyományosan akár 1-2 órán át is szólnak a harangok.

„Mindenszentekkor van a templom búcsúja. Ilyenkor a halottak lelki üdvéért litánia van és hosszasan, talán egy óra hosszat is harangoznak. Gyerekek vállalkoznak erre, a harangozóval együtt. Amikor befejezték a harangozást, a harangozó gyerekek házról-házra jártak, recitáló hangon ezt mondták az udvaron, vagy a lakásban:

Ad—ja—nak a szegény harangozó gyerekeknek egy pár krajcárt, vagy egy marék sült gesztenyét!

Ilyenkor este minden háznál a serpenyőben gesztenyét sütöttek. Amíg a gyerekek kívánsága, kérése nem teljesült, addig az emberek nem mennek ki a temetőbe.

A népszokás 1973-ban megszűnt, mert villanyharangozás lett.” Ezt a mindensztenekkori szokást Horváth János mesélte el Kőszeghegyalján, 1975-ben ( Forrás: a Magyar Néprajzi Múzeum kéziratgyűjteménye).

 

all saints day

 

OKTÓBER 31 / halloween éjszakája // NOVEMBER 1 / mindenszentek  – katolikus ünnep – // NOVEMBER 2 / halottak napja – katolikus ünnep – Az evangélikusok megtartják a halottak napját, de a mindenszentek ünnepét nem, bár elismerik a szentek létezését. A reformátusoknál a halottak napi szokások a gyertyagyújtás és sírgondozás új keletű és katolikus hatásra kialakult szokás

halloween, mindenszentek, halottak napja
Te tudod, mi a különbség?

A Középsuli idén is készült nektek halloweeni résszel!

 

Képek forrása: playbuzz.com, stormfront.org, aardvarkproductions.biz, nyultam.com

Forrás: wikipédia.hu, sulinet.hu, mek.oszk

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,188RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta