Hangszerek a világ minden tájáról

Rovat

Megosztás

A Világszám 1500. party-jára Dr. Kiss Róbert Richárd Prima Primissima-díjas újságíró elhozta, és egy quiz show kíséretében bemutatta saját hangszergyűjteményének egy részét, melyeket utazásai során gyűjtött a világ minden tájáról. A hangszerek bemutatásához a Diamond Model RiverCast modelljei voltak segítségére. 

A legtöbb hangszer trópusi országokból és Afrikából származik. Mi eddig azt hittük, hogy csak az a csörgő létezik, amit pár évesen rázogattunk a kiságyban, de a mai estén megtudtuk, hogy a csörgőknek számos fajtája létezik a világon. Hasonló mechanizmussal működnek, de mégis mindegyik nagyon különböző. A dekoratív Korinna bemutatott egyet, melyet sastollal, nyúlszőrrel ékesítettek, és teknős páncélból készült. A bölények csalogatására használták az indiánok.

DSC_4295[1]
Az álomfogóhoz hasonló csörgőt a Diamond Model RiverCast modellje, a gyönyörű Flóra mutatta be a színpadon.
A Pulitzer-emlékdíjas újságíró egyik hosszú éveket felölelő tradíciója, hogy részt vesz a VB-n, bárhol is rendezzék meg a világon. Egyik ilyen útjáról hazahozott egy élénken dekorált vuvuzelát. Képzeljétek el, hogy milyen hangja lehetett, amikor hozzávetőleg 50.000 vuvuzela egyszerre szólalt meg?! 🙂

2222

Szép számmal akadtak húros hangszerek is, az egészen picitől a nem egészen piciig. 🙂 Hogy csak egy párat említsünk: Nigériából, Kubából, Arubából, Jamaicából és a nem túl távoli Ausztriából is.

Kicsit kontinentálisabb éghajlatra evezve, Dr. Kiss Róbert Richárd megszólaltatta a legendás és original szürkemarha szarvából készült kürtöt is.

DSC_4282[1]

A teljesség kedvéért természetesen a basszus is képviseltette magát kis dobok formájában. Az orna mentika mintás hangszer Marokkóból származik, és két ujjal kell megszólaltatni. Csak ölünkbe kell venni, és kiválóan lehet vele adni az alapritmust.

Egy másik ütős hangszer Tunéziából származik. Érdekessége, hogy az ütőfelület a marha húgyhólyagjából készült.

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta