Hangyák a bőr alatt, avagy furcsa pszichés zavarok

Rovat

Megosztás

A mentális zavarban szenvedők számára sokszor a világ egy teljesen más oldala a normális, mi pedig nem is értjük, hogyan lehet az a dolog valakinek nem csak, hogy alapvető, de a mindennapi élete része. Van, aki fél a kacsáktól, vagy a répától, van, aki pedig még a saját családtagjait sem ismeri fel, vagy, ha igen, nem is biztos abban, hogy valóban ők azok.

Capgras-szindróma

Ha valakit nem sikerül elsőre felismerni a halloween-i jelmezben, az egész vicces tud lenni, az azonban már kevésbé, ha a hozzánk közel állókat még jelmez nélkül sem ismerjük meg, és azt gondoljuk, valaki más vette át a helyüket.

sindrome-di-capgras-700x357

 

Kép: blancajorge.com

A Capgras-szindrómát 1923-ban diagnosztizálták először, és bár a betegség kezelhető, és átlagosan rövid ideig van jelen a páciensek életében, mégis előfordul, hogy valaki éveken át azt gondolja, hogy a szerettei helyét imposztor vette át, aki ráadásként merényletet tervez ellene.

Fregoli-téveszme

A Fregoli- szindrómás betegek nem rejtőznek a sarokba a ruhaszárító láttán, azonban a szeretteiket megpillantva már annál inkább. Abban a tévhitben élnek ugyanis, hogy az őket körülvevő emberek valójában mind ugyanazt a személyt jelentik, csak különböző álcákba bújva. A betegség a Fregoli nevet a híres Leopold Fregoli olasz színészről kapta, aki szeretett humoros gyorsasággal jelmezt váltani a színpadon. Találó, nem igaz?

Hasonmás-szindróma

Egyesek szilárdan hiszik, hogy a világon létezik még egy olyan ember, teljesen ugyanazzal a külsővel, mint ők maguk, csak más személyiségjegyekkel. A betegség szerencsére ritka, de, akinél előjön annál paranoiás tünetekkel, agresszióval, vagy szorongással is járhat, mivel az illető azt gondolja, a hasonmás a magáévá akarja tenni az életét.

Ekbom-szindróma, vagy téveszmés parazitózis

ants-hand

Kép: livescience.com

Karl Axel Ekbom, svéd neurológus volt az, aki elsőként számolt be erről a furcsa betegségről, 1937-ben. Akik ebben a különös szindrómában szenvednek, úgy érzik, a bőrük alatt mindenféle férgek, paraziták lapulnak, és ezeket lehetetlen onnan eltávolítani, emiatt pedig állandóan vakargatják, mardossák, piszkálják magukat ott, ahol úgy hiszik, épp mászik valami. A „fertőzöttek” egyébként többnyire először orvoshoz fordulnak, mert tényleg úgy hiszik, gyógyszerekre van szükségük a betegség megszüntetéséhez.

Folie a deux, avagy indukált pszichózis

Ez egy olyan jelenség, ahol a beteg képes átadni a téveszméit valaki másnak, aki legalább annyira fog hinni bennük, mint ő maga. Többnyire egymáshoz közel álló személyeknél alakul ki, és, amint elkülönítik őket, a második személynél hamar eltűnnek ezek a paranoid zavarok, hiszen eredetileg nem is az övéi voltak.

Ezek a pszichés betegségek gyakran valamilyen agyi sérülés következményei, de társulhatnak depresszióval, skizofréniával, sőt szinte bármely más mentális betegséggel is, a repertoár elég széles, és mivel némelyiket felismerni sem egyszerű, gyakran az orvosok is nehéz helyzetben vannak miattuk.

Kiemelt kép: namipasco.com

Pszichés zavarok
Ismersz olyat, aki mentális betegségben szenved?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta