Hogy kezeld a durva megjegyzéseket?

Rovat

Megosztás

Nem vitatjuk, hogy az internetnek rengeteg előnye van, ahol az ember kibontakozhat, megmutathatja magát, lehet véleménye és sok barátot lehet szerezni. Van azonban egy árnyoldala is: akiknek nem tetszünk, azok néha durván fejezik ki nemtetszésüket. Hogy lehet ezt kezelni?

Az ilyen negatív, rosszindulatú, sokszor durva internetes kommentek kezelésének persze rengeteg módja lehet. Sajnos, ez egy komoly probléma, amit mi – a Középsuli szerkesztősége és szereplői – is jól ismerünk. Ezt mindenki nehezen tudja kezelni: van, aki depressziós lesz, de sok országban például per, vagy öngyilkosság lett a következménye. Sajnos nem lehet mindig nem foglalkozni vele, hanem kezelni kell. Hogy hogyan, arra remek módszereket kínál a Wikihow csapata is. Ezt mutatjuk be nektek.

A Középsuli szereplői a sok jó mellett természetesen sok negatív kommentet is kapnak. Barbinak például nem kell sokat keresgélnie, hogy negatív hozzászólást találjon, de ő azt mondja: mára megtanulta kezelni.

Ha egy mód van rá, szálljunk ki a virtuális térből

comment02

Akármennyire is szeretsz az interneten élni, néha kell egy kis szünet. Esténként például ne véleményeket, kommenteket olvass, hanem könyvet! Vagy mondjuk csináld meg a házit! Haha, jó vicc, mi? A lényeg, hogyha alapvetően feszült vagy, a kommentek is rosszabbul érintenek majd, sőt reagálsz is rájuk, ami a legrosszabb, amit tehetsz. Tedd le a telót, a gépet, és menj el sétálni, vagy hívd fel egy vicces barátodat. Ha elvonod a figyelmed az egészről, könnyebb nem foglalkozni vele.

Ki írja a kommentet?

Amikor valaki valami csúnyát, bántót ír, bizony azon gondolkozunk, ki lehet az, és vajon miért ír ilyet? Igaz? A kommentek tényleg lehetnek rosszindulatúak, bár van, aki azt hiszi, ha ilyeneket ír, vicces. Olyan is lehet, hogy valójában nincs rosszindulat benne, csak hangulatodtól függően te értelmezed úgy. Tény: sok negatív komment után, a legjobb poént sem veszed lazán.

Ha teheted, nézd meg a feladót. Lehet, hogy az illetőt ismered, lehet, hogy barátok vagytok, és épp ugrat téged. Biztos te is írtál már barátodnak butaságot ismeretlenül, poénból, bosszantásból. Ha még nem, hát talán itt az ideje. 😀

A megjegyzéseket lehet törölni

comment03

Sokszor a probléma abból adódik, hogy egy negatív megjegyzésre sokan elkezdenek reagálni. Akik védeni akarnak téged, rögtön elkezdenek vitatkozni az adott véleménnyel. Ha valaki tényleg nyomdafestéket nem tűrő módon fejezi ki véleményét, akkor azt a kommentet érdemes eltávolítani, még mielőtt hatalmas vitát szül. Minden oldalon, minden alkalmazásban lehet törölni a kommenteket.

Ha tényleg érdekel, ki miért írt rosszat…

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-4

Ha tényleg kíváncsi vagy, miért utál valaki, vagy ha nem vagy kíváncsi a kommentjeire, nyugodtan írj neki privátban. A privát szó hangsúlyos itt, mert nyilvánosan szembe szállni vele öngyilkosság, úgy a nép haragja egyre csak erősödik majd.

Beszélj vele négyszemközt, vagy privátban és kérd meg, hogy hagyja abba. Még az is lehet, hogy kiderül: félreértettétek egymást. Vagy csak kiderül, mi a baja veled.

Például: Szia! Az komment, amit írtál nagyon megbántott. Lehet, hogy nem így gondoltad, de kérlek, ne írj ilyet többet! Ha bajod van velem, keress meg, állok rendelkezésedre! Köszi!

Vagy: Kedves XY. Köszönöm szépen, hogy követed az életemet, de rosszindulatú kommentjeidnek nincs helye nálam. Ezentúl bármi ilyet írsz, törölni fogom. Üdv.

Beszélj egy felnőttel, akiben megbízol

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-5

Ha egy tini nagyon küzd ezzel a problémával, a legjobb megoldás, ha sokat beszél róla a szülővel, idősebb barátokkal. Az idősebbek ugyanis jól kezelik ezt, vagy tudnak segíteni abban, hogy miért ne foglalkozz velük, miért ne vedd magadra őket. A felnőttek sokszor nincsenek ugyan tisztában azzal, mi zajlik a féktelen interneten, de azt tudják, hogy kinek a véleménye számíthat, és kié nem. Hogy milyen kommentre érdemes hallgatni, és mit kell elfelejteni azonnal.

Ha ismersz olyat, aki megerősít abban, hogy miért nem kell egész nap rágódnod ezen, az megoldás lehet. Már csak azért is, mert jól kibeszéled magadból a fájdalmat, amit okozott.

Ne etesd a trollokat

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-6

Vannak a trollok, akik küldetésüknek érzik, hogy az interneten másokat szidalmazzanak, kifigurázzanak, ergo megsértsék őket. Nekik mindegy mit csinálsz és hogyan, ha egy mód van rá, kitalálnak valamit, amivel megalázhatnak. Ha valaki rendszeresen ilyet tesz a csatornádon, az valószínűleg egy troll. Neki az a szórakozása, hogy negatív dolgot ír. Nincs oka rá, nincs célja, csak troll. Ezeket tényleg hagyd figyelmen kívül, mert semmi értelme foglalkozni velük.

Egy troll kommentjére nem érdemes válaszolni: minden hozzászólás további trollkommentet szül. Ezen tovább kell lépni, vagy törölni. Kész. Végy néhány mély lélegzetet, nyugodj meg, és csinálj valami kellemeset, hasznosat. Ajánlom a csokit, pudingot, vagy a Középsuli csatornát.

Az internetes zaklatás esetén

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-6

Ha teheted, dokumentáld a megjegyzéseket. Vannak olyan megjegyzések, melyek a durva és a zaklató határán vannak. Ha a komment erőszakos, fenyegető, megalázó, és ezt ugyanaz a személy többször is megteszi, az már zaklatás. Ha ez a dolog tényleg fennáll, mindent érdemes menteni, hogy bizonyítani lehessen. Ha egy zaklató úgy érzi bajba került, rögtön törli a kommentjeit. Ne hagyd neki, hogy megússza. Amint lehet, mentsd le amit tudsz! Csinálj screenshotot, írd mellé a megjegyzés dátumát, a feladó felhasználónevét stb.

Ne válaszolj az ilyen kommentekre

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-7

Az ember hajlamos a negatív kommentre negatívan reagálni, hogy megvédje magát. Ez semmiképpen sem jó ötlet. Az elektronikus zaklatónak mindegy mit és hogyan mondunk, nem fog leállni, és nem fog megváltozni a véleménye. Ő már döntött, és ha ezt tetőzöd a figyelmeddel, csak rosszabb lesz.

Ha reagálsz rá, csak még egy oka lesz, hogy tovább zaklasson téged. Reagálni már csak azért sem érdemes, mert az emberek ízlését nem fogod tudni megváltoztatni. Ha valami valakinek nem tetszik, az úgy is marad, tehetsz akármit. A válaszok extra figyelmet adnak a kommentelőnek, ráadásul mindenki beszáll a vitába és a dolog egyre jobban eldurvulhat. Ha mindenképp reagálni akarsz, írd le egy naplóba a gondolataid, de ne tedd közzé.

Láttad már Pinket a Youtube klipje alatti kommentekre válaszolni? Pedig sok negatív van. Ne alacsonyodj le, te se válaszolj. Az interneten mindenkinek joga van elmondani a véleményét, úgy ahogy akarja. A kérdés mindig az foglalkozol-e vele, vagy sem. Jobb, ha nem.

Lehet jelenteni a kellemetlen kommenteket

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-8

Egy közösségi oldalakon arra is van mód, hogy jelentsd az adott kommentet. Ilyenkor az adminisztrátorok, moderátorok az irányelveknek megfelelően képesek lesznek eldönteni, hogy a megjegyzés sértő, vagy sem. Ha annak találják, el fogják távolítani, sőt lehet, hogy letiltják a felhasználót.

A jelentéshez is kellhet az, hogy dokumentáld a kommenteket, hogy bizonyítani tudd. Ez megkönnyíti a zaklató megállítását. Ha a megjegyzés komolyan fenyegető és rendszeres, azt a rendőrségnek is jelenteni lehet.

Változtasd meg az adatvédelmi beállításaid

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-9

Vannak arra beállítások, hogy bizonyos emberek ne írhassanak kommentet, illetve különböző szavakat is ki tudsz szűrni. Ilyen módon is meg lehet állítani a zaklatókat, hiszen egyszerűen képtelenek lesznek odaírni, amit akarnak. Ha van rá mód, blokkold a zaklatót, töröld.

Kezeld az érzelmeid

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-10

Ahhoz, hogy a sok negatív kommentet feldolgozd, sok relaxációra is szükség lehet. Még az is, aki jól kezeli, néha besokallhat, stresszes lehet miatta, ami akaratlanul is felgyülemlik. Akár egy rossz komment is okozhat önbizalomhiányt, vagy elronthatja a napodat. Ilyenkor jót tesz mentális állapotodnak is, ha kényelmesen elhelyezkedsz, és nyugtató dolgot csinálsz. Olyat, ami kikapcsol.

Ha ezt gyakorlod, alapvetően jó lesz a közérzeted és nem fognak annyira zavarni a kommentek.

Beszéld ki magadból

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-12

Ha valaki ostoba megjegyzése miatt dühös, szomorú bánatos vagy, akkor beszéld ki magadból. Erre jó egy kedves barát, vagy testvér. Ha valaki azt mondja „csúnya vagy” beszélgess valakivel erről, illetve arról, hogy ez miért bánt téged, miért okozhat fájdalmat?

Ha jobb mód nincs, írd ki érzelmeid egy naplóba. Ha a dolog komoly irányba fordul és már végképp nem látsz megoldást, keress fel egy szakembert, pszichológust. Egyáltalán nem ciki. Viszont ne írd ki sehová. J

Gondolj magadra pozitívan

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-13

Ne add meg a rosszindulatú kommentelőknek azt az örömöt, hogy miattuk érzed rosszul magad. Ne befolyásolja mások véleménye az életedet, mert az a te életed, nem az övék. Ahelyett, hogy az ő véleményükkel foglalkozol, foglalkozz azzal, amit szeretsz. Készíts listát arról, mit szeretsz magadban és másokban. Ha úgy érzed, valamin változtatnod kell, hát tedd meg. De ne mások miatt, ne azért, mert valaki azt írta, hogy ilyen-olyan vagy, hanem magad miatt. Mert te akarod a változást.

Nézz inkább pozitív kommenteket, ha már nem tudsz leszakadni róluk. Add őket hozzá a listádhoz!

Beszélj magadról pozitívan

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-14

Amikor valaki sok olyan kommentet kap, hogy „hülye vagy, „csúnya vagy”, „menj plasztikázni” stb., akkor néha hajlamos el is hinni magáról azt. Aztán már úgy beszél magáról, mintha tök igaza lenne a kommentelőnek. Ez nem igaz. A „ki hogy néz ki”, „ki milyen” komnmentek csak egy internetező ízlését tükrözik, nem egy általános igazság. Aki ennek igazat ad, abszolút rosszul gondolkozik. Van, akinek tetszel, van akinek nem, ez rád is igaz, te sem szeretsz mindig mindent és mindenkit. De azt eldöntheted, hogy hogyan gondolsz magadra, és másokra. Az önbizalmad alapja ne az internet legyen!

Mindig, amikor már rosszat gondolnál magadról, figyelmeztesd magad, hogy ez nem biztos, hogy igaz! Szeresd magad! Miért ne? Miért jobb utálni magad, főleg kommentek miatt? Normális ez? Nem.

A végső megoldás

aid1156473-900px-Deal-With-Mean-Comments-on-the-Internet-Step-15

Offold a netet. A legjobb megoldás, amit tehetsz, hogy egyszerűen dobod az internetet, a kommenteket és a kommentelőket. Ha nem vagy online, senki sem bánthat. Vagy csak egyszerűen mellőzd a posztokat, amik vitát szülhetnek. Tölts sok időt a barátaiddal, családoddal, kutyáddal, nem tudom. Ha így teszel, jobban fogod érezni magad a hétköznapokban, így még a kommenteket is jobban kezeled majd.

Még egy ajánlat: szabaidődben sportolj. Mondjuk kezdj el valamilyen durva küzdősportot. Ha kiposztolod a rosszakaróid legalább tudni fogják, mire számíthatnak, ha esetleg találkoztok. A neten mindenkinek nagy a szája, de ha vágod a kung-fut….

Az biztos, hogy az embereknek sosem lehetsz mindig jó. Lesznek olyanok, akik bántani fognak, mindegy milyen okból. Ha ez neked rosszul esik, próbáld meg kezelni a fenti módszerekkel. Reméljük, hogy segítettünk valamit. Ha nem, akkor fikázd ezt a cikket egy troll kommenttel a facebookon, azzal is növelve a poszt népszerűségét. Kösz!

Forrás: Wikihow

Hogy kezeld a durva megjegyzéseket?
Te is szoktál durva kommenteket kapni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,875RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta