Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Három durva pszichológiai kísérlet – csak erős idegzetűeknek!

Három durva pszichológiai kísérlet – csak erős idegzetűeknek!

Ez a tipikus “ne próbáld ki otthon” cikkek közé tartozik, nem mintha olyan könnyű lenne kipróbálni, de bele se képzeld magad a helyzetbe, ha jót akarsz magadnak. Szörnyű dolgokra képesek az emberek, ha rá akarnak jönni valamire vagy át akarnak formálni valamit.

A homoszexualitás sokkoló!

Még mindig elszomorító, hogy egyesek nem értik meg, hogy a melegség nem rossz, az is ugyanolyan természetes, mint az “alap” heteroság. Képzeld el, mi volt régen, az 1960-as években… A melegséget mentális betegségként kezelték és megpróbálták meggyógyítani, mint egy tüdőgyuszit. Sokan jelentkeztek a kísérletekre. Homoszexuális tartalmú képeket mutattak az alanyoknak, majd ezeket elektrosokk követte, esetleg rosszullétet/görcsöket okozó injekciókat adtak be nekik. A cél az volt, hogy a páciensek agya a fájdalommal, rossz érzéssel azonosítsa a homoszexualitást. A legtöbbjüknél erős pszichológiai problémákat okozott. A kísérletek következtében egy férfi kómába esett és később meghalt.

A “Szörny Tanulmány”, avagy hogyan tegyél tönkre egy életet

Én már csak tudom, milyen az, amikor mindenhonnan rossz visszajelzést kapsz. Nem segít egyáltalán, sőt, csak ront a helyzeten. Ez történt egy 1939-es dadogással kapcsolatos kísérletsorozatnál, amit árva gyerekeken végeztek el. Két csoportba osztotta őket. Az egyikben folyamatosan pozitív megerősítéseket kaptak az enyhén beszédhibás kicsik, türelmesen foglalkozott velük, míg a másik csoport nem beszédhibás tagjait, minden egyes nyelvtani hibáért leszidta. Az utóbbiba tartozóknál kivétel nélkül felléptek beszédhibák, dadogni kezdtek. Az enyhe beszédhibával érkező gyerekek azonban a pozitív megerősítés hatására mindannyian levetkőzték beszédhibájukat. Ennyit számít a gondoskodás!

Szeretetéhes majmok

Egy bizonyos Harry Harlow nagyon sokat foglalkozott a szerelemmel, amit elég sajátosan fejezett ki. Majmokon hajtott végre kísérleteket a 70-es években. Hátborzongató, kegyetlen kísérleteket. Elkülönítette őket, megfosztotta minden külső ingertől és szocializációtól. Ez nem csak az embereknél okozhat súlyos következményeket, mint kiderült, a majmok is teljesen megőrültek, halálra éheztették saját magukat. A jó a történetben az, hogy ennek hatására állatvédő mozgalmak indultak az efféle kísérletek betiltása érdekében.