Három indok, hogy NE puskázz érettségin!

Rovat

Megosztás

Peti meglátta a feladatlapot, és úgy érezte, menten szívszélhűdést kap: mintha nem is magyar érettségi lenne, hanem kínai. Semmit sem értett belőle. Végső elkeseredésében egyetlen segítségébe kapaszkodott: keresztbe tette lábát, és hunyorogva megpróbálta elolvasni a cipőtalpára ragasztott cetli apró betűit. Köhintést hallott a háta mögött, és érezte: élete egyik legrosszabb döntését hozta meg az előbb.

A történet többféleképp is folytatódhatna: a fiú lebukik, sikerül kimagyaráznia magát, vagy a felügyelő tanár egész egyszerűen észre sem veszi, mit csinál. Peti mégis mindhárom esetben rosszul érzi magát. Dehát miért? Olyan nagy bűnt követett el?

Súlyos következmények

Ha puskázáson kapnak érettségin, minimum egy osztályzattal rosszabbal kell számolnod.  Ugyanis az illegális segítséggel megoldott feladatra adott válaszodat javításkor nem értékelik.  Sőt, a vizsgabizottság olyan döntést is hozhat, hogy írj új tesztet az adott tantárgyból, vagy akár mindegyikből. Nyilvánvalóan nagy tortúraként élnéd meg, elvégre az érettségi feladatlapokat egyszer kitölteni is bőven elég.

A puskázós gyerek

-Hallottad, mit csinált Peti az érettségin? – suttogta két lány a folyosón. Bizony, AZT. – Mekkorát csalódtam a Nagy Péterben! – csapta össze tenyerét a gimnázium magyartanára kollégájának. – Sokkal többet gondoltam róla.

A középiskolában mindennaposak a puskázások, érettségin viszont, a felnőttkor küszöbén állva elég nagy hiba volna. Elkövetője ezzel azt bizonyítaná: komolytalan gyerek, örökös szabályszegő, vagy éppen olyan diák, aki csak erre képes. Amit két ember tud, az már nem titok. Ha ez a két fél egészen pontosan egy huszonöt-harminc fős osztály, akkor garantáltan eljut a hír az osztályfőnöködtől kezdve a csinos tizedikes lányon át a szomszéd néniig. Akiknek mind el kell mondanod egy mély beszélgetés keretében, mennyire sajnálod, hogy így tettél. Ha az unokáid talán nem is, te jópár hétig hallgathatod lebukásod történetét.

binder-books-bracelets-film-girl-grain-favim-com-60958

Hamis dicsőség

A tanár Peti feladatlapjára pillantott, majd továbbsétált. „Megúsztam!” – sóhajtott fel megkönnyebbülten a fiú, s szinte hallani vélte a koppanást, ahogy egy hatalmas kő esik le a szívéről.

Sikerült – de tiszta a győzelem? Büszke lesz magára a bizonyítványosztáson, látva maga mellet szorgalmas, korábban heteken, hónapokon át lelkiismeretesen tanuló osztálytársait? Azok saját erejükből szereztek jó jegyet, megküzdöttek érte, ő pedig nem tett a célért egyebet, csupán a cipője talpára ragasztott egy cetlit, ami helyette győzedelmeskedett. A siker íze pedig keserűen marta a torkát.

Csak érettségin ne!
Gyakran puskázol az iskolában?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotó: thewf.com)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,905RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta