Három nyomós érv, hogy zenehallgatás mellett tanulj a dolgozatra

Rovat

Megosztás

Tényleg okosít a komolyzene?

A Mozart-hatás nyomában

1993-ban Frances H. Rauscher idegtudós meglepő következtetésre jutott: Mozart zenéje okosabbá teszi az embereket. Vizsgálata során különböző zenéket játszott le diákoknak, akik közben térbeli logikát igénylő feladatokat oldottak meg. Azok, akiknek a zeneszerző D dúr szonáta két zongorára című műve csengett a fülébe, jobban teljesítettek, mint akik kortárs zenét vagy pedig semmit sem hallgattak. A jelenséget Mozart-hatásnak nevezték el. Később patkányokat is alávetették a tesztnek, és hasonló eredmények születtek. Sőt, Alzheimer-kóros betegekre is pozitív hatást gyakorolt a szonáta. Igaz, a szkeptikusok már akkor is kételkedtek az effektus valóságában, 2010-ben pedig meg is érkezett az azt megcáfoló kutatás: a Bécsi Egyetem 39 vizsgálata után kijelentette, Mozart zenéje nincs összefüggésben a térbeli képzelőerővel. Mégis vétek lenne elvetni Mozart szerzeményeit. Finn szakemberek azt bizonyították, hogy a zeneszerző alkotásai segítenek az emlékezésben – de csak azoknak, akik rendszeresen hallgatnak komolyzenét. Legelőször egyébként Alfred A. Tomatis fül-orr gégész foglalkozott Mozart munkásságával. Zenéi jó hatással bírtak a depressziósokra és az alvászavarral küzdőkre is, írta le 1991-es könyvében.

Happy-Birthday-Mozart-1280x2

Meghozza a kedvet

Barátnőm, Bori nagy kedvelője  a komolyzenének, maga is játszik hangszeren, s szabadidejében koncertekre jár. A komolyzenét veti be akkor is, amikor tanuláshoz készülődik.

„Ha például egy tananyagot lemásolok, gyakran szól a háttérben zene. Ilyenkor úgysem figyelek arra, mit vetek papírra, viszont a zene meghozza a kedvem, s élénkítő hatására gyorsabban végzek”- mesélte. Másoláshoz tehát ideális, ahogyan matematikafeladatok megoldásához is. Emma Grey klinikai szakpszichológus szerint legalábbis, akinek kísérleti alanyai Beethoven Für Elise című zongoraművét hallgatták, s valósággal szárnyra kaptak. A komolyzene a koncentrációt igénylő feladatokban – amilyen a matematika – azért nyújt segítséget, mert nyugtatólag hat az elmére, szól a magyarázat.

ZKCAWAC91T

Vihar közeleg, majd emberek járják táncukat…

Természetesen nemcsak komolyzene mellett ajánlott a tanulás, hanem magát a komolyzenét is. Űzheted hobbiszinten is, de ha igazi szenvedélyed, s tehetségesen játszol valamilyen hangszeren, fényes karrier állhat előtted. A zenetanulás, korszakok, zeneszerzők életműve pedig az általános műveltség része – sajnos sokszor nem fordítanak oktatására kellő energiát az iskolákban.

Végezetül hadd osszam meg saját tapasztalatomat. A cikkek mellett novellákat is írok. Az ihlet sokfelől érkezhet – amit nem egyszer a komolyzene hozott meg. Egy alkalommal hegedűkoncertet hallgattam meg, közben szabadjára engedve gondolataimat. Megjelentek előttem képek, amik életre keltek, másnap pedig már a füzetemben folytattam a körvonalazódó alakok történetét. Engedd át magad te is Liszt Ferenc, Beethoven vagy épp Mendelssohn zenéjének – érezni fogod a csodát.

violin

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: stocksnap.io, weheartit,  középsuli

Zene füleidnek
Te játszol valamilyen hangszeren?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta