6 dolog, amit a bonobók taníthatnak nekünk a szerelemről

Rovat

Megosztás

Fran de Waal, a neves főemlőskutató szerint a bonobók, vagyis törpecsimpánzok igazi hippik. Jelszavuk: „Szeretkezz, ne háborúzz!”. Ezek a csimpánzzal rokon, de annál kisebb termetű majmok igazi kommunákban élnek Afrika erdőségeiben. Nézzük meg, mit tanulhatunk tőlük!

Több szex, kevesebb konfliktus. Szemben nagyobb testű rokonaikkal, ha a bonobóknak problémája van egymással, a szexualitás eszközével oldják meg a gondjaikat. A csimpánzok viszont csábítás helyett gyakran erőszakosan viselkednek annak reményében, hogy így szexhez juthatnak. Ez a fajta, sajnos az emberi viszonyokban is megjelenő agresszivitás teljesen idegen a bonobóktól.

bonobo

Mindenki jobban jár, ha a nők a főnökök. Bonobóéknál bizony a nők uralkodnak, és az a helyzet fiúk, hogy ebben a felállásban mindenkinek, nemtől függetlenül boldogabb lesz az élete

Girl power! A bonobó csajok összetartanak. A bonobo lányok igazi szövetségesek. Ha egy hím arra vetemedne, hogy valamelyiküket bántsa, MINDEN nőstény összefog, és együttes erővel teszik helyre az erőszakoskodót. A sok szex és ez a bajtársiasság is biztosítja a csapat békéjét. Lehet, hogy mi, lányok is jobban járnánk, ha nem furkálódnánk annyit, hanem támogatnánk egymást?

A féltékenység nem romantikus. Noha egyes csapattagok szorosabb érzelmi viszonyban vannak egymással, mint a többiek, a bonobók nem féltékeny természetűek. Nem várják el a másiktól a szexuális hűséget, engedik, hogy legyen olyan öröme is a másiknak, amibe ő nem fért bele. Lehet, hogy a hosszú, harmonikus viszonynak nálunk is ez lehetne a kulcsa?

A promiszkuitás a megoldás? A bonobók között a mindenki mindenkivel elve érvényesül. Meglepő módon ebből nem bonyodalmak származnak, hanem nyugis, kellemes, sok közös (nem csak szexuális) élménnyel teli élet. Nekünk is követni kellene a példájukat?

A jó szex nem csak az orgazmusról szól. A bonobók akár napjában többször, több partnerrel is szeretkeznek. Ezek az együttlétek gyakran szinte csak pár percig tartanak, mégis sokat tesznek hozzá a kapcsolatokhoz. A gyakori, nem is feltétlenül gyertyafényes és hosszantartó szexuális érintkezés nekünk, hagyományos párkapcsolatban élő embereknek is elmélyítheti a kötődésünket.

Akár úgy gondolod, hogy csak az egyetlennel, az igazival jó ünnepelni, akár azt vallod, hogy a szeretet energiáit minél többekkel jó megosztani, bulizz velünk Valentin napon a Középsuli.hu SZERELEMPARTY-ján, a Gödör Klubban, 18 órától!

 

Szerinted a bonobók csinálják jól, és a monogámia nem sok jóra vezet?
Szex vagy szerelem?

bár Afrikában a Középsuli szereplői nem találkoztak bonobókkal, más állatokkal a szafarin annál inkább! Nézzétek meg ti is!

https://www.youtube.com/watch?v=al8HdKuS_rE

(Képek forrása: http://etologia.blog.otka.hu/2013/06/01/baratsagos-bonobok-etelosztas-idegeneknek/,

A Psychology Today cikke alapján

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta