Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hazudj, ha mersz!

Hazudj, ha mersz!

Hazudni nem szép dolog – tanítják szüleink, amikor kicsik vagyunk. Miközben felnövünk, szembesülünk vele, hogy szinte mindenki semmibe veszi a szülői parancsolatok e sarkalatos pontját. Nem tehetünk mást, mint felvértezzük magunkat tudással és megpróbálunk olvasni a jelekből.

Nem kell ahhoz profi viselkedéskutatónak lenni, hogy megállapítsd valakiről, hogy hazudik-e. Egyszerűen csak nyisd ki a szemed és figyelj jól. Léteznek olyan apró jelzések, melyek elárulják tulajdonosukat, amikor az rosszban sántikál, vagyis nem mond igazat. A következőket tartsd szem előtt:

1. A szemkontaktus hiánya

Hacsak nem vérprofival vagy Oscar-díjas alakítással van dolgod, akkor észre fogod venni, hogy amikor valaki hazudik, ösztönösen kerüli a tekinteted. Ez lehet a szégyen jele, vagy egyszerűen csak az óvatosságé. Az illető nem szeretné, ha a tekintetéből kiolvasható lenne az igazság.

2. Túlbonyolítja az okokat

Amikor valakit olyan dologról kérdezel, amiben nem mond igazat, például, hogy miért késett, észrevehetően túlcifrázza az okok taglalását, túl hosszan és részletesen adja elő azt. Minél jobban magyarázza a bizonyítványát, annál gyanúsabb, hogy vaj van a füle mögött… vagy tényleg csak túl körülményes.

3. Nyugtalan kezek és lábak

A folyamatosan rugózó lábak és a nyughatatlanul zongorázó ujjak jelezhetik, hogy az illető izgatott, de azt is, hogy ideges, mert nem mond igazat. A testbeszédüket csak az igazán profik tudják kontrollálni, a többiek pedig áldozatul esnek saját testük igazmondásának.

4. Fülbirizgálás

Néha előfordul, hogy amikor valaki valótlant állít, elkezdi húzogatni a fülcimpáját, illetve birizgálni a fülét. Ez is egyike azoknak az önkéntelen reakcióknak, melyek jelzik: valami nem stimmel.

5. Árulkodó beszéd

Nem csupán a test, a nyelv és az agy jelez, ha valaki hamis szavakat igyekszik megfogalmazni. A beszéd ilyenkor felgyorsul, hadaróvá válhat, akadozik, a mondatok összeszedetlenek lesznek, hebegés, habogás, őőőzés kerekedik abból, ahogy a hazugság elhagyja a másik száját.

6. Hangos szavak

Ha a helyszínen nincs különösebb zaj, de az illető mégis észrevehetően hangosabban beszél a kelleténél, gyanús lehet, hogy a hazugságát igyekszik ezzel megtámogatni. Ha hangosabban beszél, az hihetőbb is lesz. Tévedés.

7. Idegesség

Ez a jelenség a hazugságvizsgálatok során mutatja ki, ha valaki nem mond igazat. Az illető kényelmetlenül érzi magát, ideges lesz, ennek hatására a szívverése felgyorsul, a vérnyomása megemelkedik, a bőre kipirosodik.

 

Olvass tovább!

Hazudj, ha mersz!
Hazudtál már csak azért, mert az kényelmesebb volt, mint igazat mondani?

Képek: youtube, giphy, imgur, tumblr

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share