Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Hétfő hajnalban vérhold néz le Magyarországra

Hétfő hajnalban vérhold néz le Magyarországra

Hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz. A Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ettől még nem lesz teljesen sötét éjszaka. Mindenesetre a ritka természeti jelenséget 2 óra 12 perctől 7 óra 22 percig nézhetik meg a korán kelők. A teljes holdfogyatkozás 4 óra 47 perckor látható majd.

A kérdés már csak az, hogy miért lesz most vérhold? Nos, ezúttal rendkívül közel áll majd a Hold a Földhöz. Ezért a Holdnak vörös karimája lesz. Ez azzal magyarázható, hogy a jelenség nagyon közel lesz a napkeltéhez.

Mindenestre a világvége-elmélet kedvelői ilyenkor remek történelmi együttállásokat kutatnak fel. Az ókor óta apokaliptikus jóslatokkal riogatják egymást az emberek.

A NASA szerint sincs semmi gond, üstökös sem közeleg, és a Föld is köszöni, a lehetőségekhez képest jól van.

Azért ne menjünk el teljesen az összeesküvés-elméletek mellett sem. Ezen az oldalon bukkantunk egy jó kis gyűjtésre. Ebben a többek között elmagyarázzák, hogy miért kell odafigyelni szeptember 28-ra.

A Vigyázó blog szerint a mostani jelenség azért különleges, mert Jeruzsálem felett is látható lesz a fogyatkozás, és úgynevezett szuperhold lesz. (Ez 14 havonta történik, a Hold ilyenkor van a legközelebb a Földhöz.)

Kétezer év óta az első olyan ünnepi tetrád – ilyen akkor van, amikor hozzávetőleg két év leforgása alatt négy holdfogyatkozás történik – ér véget, ami egybeesik az elengedés évével.

Az elengedés évének utolsó hónapjában, egészen jom kippurig rendszerint történtek különleges események, amik új korszakot jeleztek előre:

1917. szeptember 17. – RMS Lusitania elsüllyesztése, Amerika hadba lép

1924. október 2. – Genfi egyezmény

1931. szeptember 18. – Japán megszállja Mandzsúriát, a japán terjeszkedés kezdete

1938. szeptember 30. – Müncheni egyezmény

1945. szeptember 2. – Japán kapitulál, a II. világháború vége

1973. október 6. – Jom kippuri háború

1980. szeptember 23. – Irak-iráni háború kezdete

2001. szeptember 11. – Terrortámadás Amerika ellen

2008. szeptember 29. – A Dow 777 pontot veszít, ez a legnagyobb esés a tőzsde történetében. A nagy gazdasági világválság kezdete

Ha mégis túléjük ezt a reggelt, akkor 2018. július 27. 18 óra 25 percig kell várni, akkor ugyanis ismét lesz holdfogyatkozás mégpedig olyan időben, amikor a Nap éppen nyugodni tér. Ez ugyanis elengedhetetlen a vérhold kialakulásához- írja a világszám.hu.