Hétszázötvenezren beszélik a magyart idegen nyelvként az EU-ban

Rovat

Megosztás

A legbeszéltebb nyelv pedig az angol. Mindezt egy olyan oldalon láthatjuk, amely tulajdonképpen az Európai Unió saját statisztikai hivatala, az Eurobarometer által közzétett 2012-es adatokat gyűjti össze és tartalmazza.

A languageknowledge.eu oldalon minden uniós országra rákereshetünk, és megnézhetjük, hogy anyanyelvként és/vagy idegen nyelvként összesen az ország lakosságának hány százaléka beszél adott nyelveket, illetve adott nyelvekre is rákereshetünk, és megleshetjük, hogy hol hányan beszélik azt anyanyelvként és/vagy idegen nyelvként.

Idegen nyelvként az angolt az Európai Unió 2012-es lakosságszámának (forrás: Eurostat) mindösszesen egyötöde beszélte, vagyis félmilliárd emberből összesen százmillió. Anyanyelvként és tanult nyelvként összesen a lakosság egyharmada beszél angolul a 2012-es adatok szerint.

A második legtanultabb nyelv az Európai Unióban a francia és a harmadik a német. Őket követi rendre a spanyol, az orosz és az olasz nyelv.

A második legbeszéltebb nyelv a közösségben (anyanyelvként és második nyelvként beszélők száma összesen) viszont a német, a harmadik a francia, a negyedik az olasz, az ötödik a spanyol és a magyar nyelv a tizenegyedik.

A legkevésbé beszélt nyelv a koreai, de még azt is kétmillióan beszélik az EU területén anyanyelvként vagy idegen nyelvként.

Ha csak anyanyelvként beszélők számát nézzük, akkor viszont azt az érdekes fordulatot vesszük észre, hogy az Európai Unióban a németül beszélők száma magasabb, mint az angolt anyanyelvként beszélők száma.

Talán nem meglepő, hogy a magyar nyelvet Magyarországon beszélik a legtöbben anyanyelvként, a lakosság 99,11%-a. Az egész Európai Unió területén anyanyelvestül és tanult nyelvestül összesen tizenkétmillió-hétszázötvenezren beszélnek magyar nyelven. A magyar nyelven beszélő külföldiek száma pedig elérte a hétszázötvenezret: ez a magyarországi magyar állampolgárok összlakosságának körülbelül 7,5%-a.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,679RajongóLike
179,624KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta