Hódít a nemsemleges nevelés, de mit is jelent ez?

Rovat

Megosztás

A nemsemleges nevelés nem új keletű fogalom, a sztárok körében már régóta terjed ennek a szelleme, ahogyan a köztudatban is használjuk már magát a kifejezést. Ugyanakkor, még mindig rengeteg kérdés övezi, mit is jelent pontosan?

A nemsemlegesség, vagy angolosabban gender-semlegesség azt jelenti, hogy a szülők rábízzák gyermekükre a döntést, miszerint fiúk vagy lányok szeretnének-e lenni. Vagyis, függetlenül attól, hogy a milyen neműnek – fiú vagy lány adottságokkal rendelkezőként, – születek valaki, eldöntheti saját nemiségét.

Nemrég Emily Ratajkowski modell jelentette be azt, hogy nemsemlegesen nevelné születendő gyermekét, és azt is elárulta, miért!

Ratajkowski terhessége hírére elárulta a Vogue-ban, hogy sokszor teszik fel azt a kérdést neki és férjének, hogy tudják-e már, mit szeretnének, fiút vagy lányt?

Szeretjük azt válaszolni erre, hogy nem fogjuk tudni a gyerekünk nemét, amíg be nem tölti a tizennyolcat, akkor majd ő közli velünk. Ezen mindenki nevet. Azonban mi úgy gondoljuk, vannak fontosabb és összetettebb dolgok annál, hogy a gyerekünk milyen nemi szervvel jön világra: az, hogy végső soron fogalmunk sincs, ki növekszik most a hasamban. Milyen ember lesz belőle? Milyen embernek lesz a szülője? Hogyan változtatja majd meg az életünket és azt, akik vagyunk? – idézi a modellt a 24.hu.

 

Ratajkowski az írásában azt próbálja meg elmagyarázni, hogy nem szeretné, ha a gyerekét olyan elvárások elé állítanák, amiknek nem tud megfelelni. Szerinte a szülők sokszor kényszerítenek sztereotípiákat a gyerekekre és saját magukra is.

A modell nem az első olyan híresség, aki a nemsemlegesen nevel!

Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek 2006-ban kislánya született, aki a Shiloh nevet kapta. Mára viszont már Jolie és Pitt fiaként hivatkoznak rá, ahogyan ő saját magára, ennek szellemében pedig a nevét is Johnra változtatta (a képen a legmagasabb gyerek, a főképen is ő látható).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FAMILY?? #johnjoliepitt #angelinajolie #viviennejoliepitt #knoxjoliepitt

John Jolie-Pitt (@johnjoliepittofficial) által megosztott bejegyzés,

Elon Musk és párja újszülött gyermeke a nemsemleges nevelés szellemében ehhez passzoló nevet is kapott, először X Æ A-12 lett, pontosabban csak lett volna, mivel kiderült, hogy anyakönyvezni úgy tudják, ha a nevében nem szerepelnek számok, így végül X Æ A-Xii lett a neve.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Elon with baby X Æ A-12, T-shirt link in bio!

Elon Musk Now (@elonrmuskk) által megosztott bejegyzés,

Megan Fox is úgy döntött hajlik a nemsemleges nevelés irányába, engedi, hogy a fiai hosszú hajat hordjanak és ruhákat viseljenek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Babes

Megan Fox (@meganfox) által megosztott bejegyzés,

Céline Dion is hasonlóan a színésznőhöz, engedi három fiának, hogy azt csináljanak, amit szeretnének. Az énekesnő ráadásul korábban már piacra dobott egy nemsemleges gyerekruhamárkát NUNUNU néven. Ezzel pedig az volt a célja, hogy a gyerekek szabadon fejezhessék ki magukat az öltözködés által.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

When you know your looking fly…? boys kitted out in SS20 @nununuworld which is your favourite piece? ?

Kids Fashion (@cool_dudes_nz) által megosztott bejegyzés,

Forrás: vogue.com, 24.hu

Főkép: MSN.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta