Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Hogy már a ruhád is lehet intelligens?

Hogy már a ruhád is lehet intelligens?

Az első intelligens textilek is, mint a legtöbb forradalmi újítás, a NASA laboratóriumaiban születtek. Még nem kell megijedni, a ruháink nem okosabbak nálunk, azonban némelyik már tud olyat, amit mi lehet, hogy nem. Biztos hallottad már ezt a kifejezést, de ha mégsem, akkor mindjárt elmondjuk, mitől is lesznek intelligensek a ruháid.

Mitől intelligens egy textil?

Az intelligens jelzőt azért kapja egy textília, mert a szöveteibe különböző összetevők kerülnek be, amelyek lehetnek festékanyagok, valamilyen fém vagy speciális felépítésű polimer, de akár elektronikus eszköz is. Ezek az anyagok tehát valamilyen módon képesek reagálni a környezetváltozásra, hidegben melegítenek, nyáron hűtenek, a hőmérséklet emelkedésével vagy csökkenésével együtt változik a színűk. Megesik, hogy hangot adnak ki, ha a viselőjük mozog, képesek “megvizsgálni” az izzadságot vagy a vért is, de vannak olyanok is, amelyek a szívverésre reagálva áttetszővé válnak, sőt tejből is csinálnak már ruhát.

“Tej” ruhák. Egy-egy darabhoz körülbelül 6 literre van szükség.

milk-dress

Daan Roosegard ruhája szexuális izgalom hatására áttetszővé válik a LED és réz alapú e-fóliáknak köszönhetően:

 

Hogyan működnek?

High-tech ruhák

Hordhatunk olyan ruhát is, ami a környezetünkben lévő zajszintre reagálva, képes hangosabbra venni a telefonunkat. Szóval nem kifogás, hogy nem hallottad csörögni a telefont a zsebedben. De vannak már wifivel bluetoothal, Gps-el felszerelt ruhadarabok is, és a futócipőbe épített lépésszámláló is lassan már mindennaposnak mondható, sőt a ruhánk képes azonnal megosztani az elért eredményt a közösségi oldalakon is. Ráadásként ma már nagyon olcsón tudnak áramköröket nyomtatni textilekre.

 

Színváltós textilek

A színváltós ruhák némelyikébe fémszálakat vezetnek, amelyek ennek köszönhetően elektromosság hatására megváltoztatják a fényvisszaverő képességüket, így más lesz a színe például a katonák egyenruhájának. Persze többféle megoldás létezik a színváltós textilek létrehozására. Az egyik, amikor a hőmérséklet hatására változik meg a színűk. Ezt beépített mikrokapszulák segítségével vagy a szövetekbe ágyazott folyékony kristályokkal érik el. Ezek között is vannak olyanok, amelyek kémiai anyagokra reagálva kamélonosodnak.

Ez a ruha például a bőrt vizsgálva változtatja a színét:

Hőt szabályozó anyagok

Gyártáskor ezekbe szilárd halmazállapotú részecskék kerülnek, melyek hő hatására folyékonnyá válnak. A tűzoltók ruháinál használnak ilyesmi módszert, de vannak ilyen zoknik és kesztyűk is.

Elektromosságot vezetők

Ezeket az anyagokat fémmel vonják be, például ezüsttel vagy arannyal.

Vegyszerekre, mechanikai hatásokra reagáló textilek

Ütésre vagy egyéb hatásra az anyag sűrűsége megváltozik, de vegyszereknek is képesek ellenállni.

Formatartó anyagok

Van egy eredeti állapotuk, és ha ez bármilyen hatásra meg is változik, később visszanyerik azt.

Ennek a ruhának fény hatására változik a formája, mozog:

 

De mire jó ez?

A tűzoltók ruháinál mondjuk előnyös, ha a tűz nem égeti meg őket, szóval jó, ha képes kinn tartani valamennyire a meleget, de a katonáknak sem árt a színváltós egyen, mert így jobban be tudnak olvadni a környezetbe.

Amilyet ezek közül te is könnyen beszerezhetsz:

A hőtartó ruhák. például téli sportoláshoz, vagy a termokromatikus textilek, amelyek a hőmérséklet változásával együtt változtatják a színűket. Például, amikor a kinti melegből bemész egy hűvös plázába, máris kék színű az addig rózsaszín pólód. Vagy fordítva. Ilyen csoda felsője van például az American Apparelnek is. Ráadásként unisex.

Szóval lehettek ugyanolyan pólóban is akár, nem biztos, hogy mindig egyformán fog kinézni a két felső.

A ma intelligensnek mondott textilanyagok olyan tulajdonságokkal bírnak tehát, amiket  mesterségesen hoznak létre a szálszerkezet, vagy a kelme kémiai vagy fizikai módosításával, azért, hogy képes legyen reagálni valamilyen környezeti változásra.Eddig leginkább az űrhajósok, tűzoltók, katonák ruháira voltak jellemzőek a sajátos képességek, de most már a hétköznapi darabok között is megtalálhatók ezek a különlegességek.
Fotó:rebelliveblog, american apparel,popsugar

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share