Hogyan befolyásolja a születési sorrend a személyiségünket?

Rovat

Megosztás

Hallhattad már, hogy a legnagyobb testvér, a megtestesült felelősség, a legkisebb az elkényeztetett zsiványság, az egyke pedig az önzőség mintaképe. Hogyan befolyásolja a születési sorrend a személyiségünket?

A legidősebb gyerek konzervatívabb, erőteljes, maga a kisfőnök, és irányító szerepet tölt be a testvérek között. Felelősséggel tartozik a többiekért, és többször kerül szembe azzal a mondattal, hogy “Okos enged.” Tehát kisebb mártír szerepet tölt be, áldozatkész a béke érdekében. Így bölcsesség és megfontoltság is jellemzi karakterüket.

Forrás: giphy

A másodszülött gyermekben sokszor benne van a küzdelemre való vágy, hogy lenyomja idősebb testvérét. Személyiségük gyakran versengő, tettre kész, és figyeleméhes. Sokszor felelőtlenül nagy célokat állítanak maguk elé, csalódnak, de sokat tanulnak ebből. A másodszülött gyerekek többnyire ambíciózusak, és féltékenyek is. Ugyanis, a figyelem központjában általában a legkisebb gyermek áll.

Forrás: giphy

Az elsőszülött gyermek kapja a legtöbb figyelmet, szeretetet, és törődést. Emiatt magabiztosabbak, függetlenek. A család legkisebb gyermekeiből lesznek motivált emberek, akik nagy sikereket érnek el a válaszott területükön. Ők lesznek a leggyorsabb atléták, és extrovertált személyek. Ha a szülők nem érzik a határt, gyakran elkényeztetik a gyermeket. Előfordul, hogy zsiványság is szorul belé, ilyenkor pedig árulkodik, provokálja idősebb testvéreit, a szülei pedig a kicsit fogják védeni a nagyobbakkal szemben, akárki okozta a szituációt.

Forrás: giphy

Az egyke gyerek élete nehéz, nincs testvér, aki kiegészítse, nincs társa, gyakran szüleikkel építenek ki olyan mély kapcsolatot, mintha testvérük lenne. Az egyke gyerekekre mindkét szülő figyelme maximálisan összpontosul, ő az egyetlen kincsük, mindent meg akarnak adni neki, hogy a lehető legboldogabb élete legyen. Emiatt nehezen tudnak osztozkodni a figyelmen, és önzőek másokkal szemben. Ezenfelül, mindig a középpontban akarnak lenni. De a túlzott figyeleméhség, és önzőség következményeként nehezebben tesznek szert barátokra.

Forrás: giphy

Természetesen ez nem kőbe vésett törvény. A legidősebb gyerek is lehet a leggyorsabb sportoló, a legkisebb is lehet féltékeny az idősebbekre, és az egyke is lehet a legönzetlenebb személy a családjukban. 

Hogyan befolyásolja a születési sorrend a személyiségünket?
Szerinted kinek a legjobb az élete a családban?

Borítókép: onefam

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta