Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Hogyan éld túl, ha a legjobb barátod vagy barátnőd külföldre költözik?

Hogyan éld túl, ha a legjobb barátod vagy barátnőd külföldre költözik?

Bárkivel előfordulhat, hogy elszakad legjobb barátjától/barátnőjétől egy időre. Ilyenkor hirtelen összedől a világ, és egyedül érezhetjük magunkat. Olyan, mintha az egyik felünk költözött volna külföldre. De mit tehetünk annak érdekében, hogy túléljük ezt a válságot?

A legjobb barát olyan kincs, ami egyike a legdrágább dolgoknak az életünkben, és amitől sose szeretnénk megválni. De néha úgy alakul, hogy a legjobb barátunknak külföldre kell költöznie egy időre vagy akár véglegesen.

Itt van néhány példa arra, hogy hogyan is hathat rád, ha a legjobb barátod/barátnőd más országba ment.

Hogyan éled meg azt, hogy a legjobb barátod/barátnőd külföldre ment?

Nehezen. Próbalom lekötni magam, sok progit csinálok másokkal, ahogy tudunk, beszélünk, csak nehéz ugye az időeltolódás miatt. Nem jó, nagyon nem jó, főleg az elején, mert vannak dolgok, amiket nem csinálhatunk, és nem csak a személyes talikról van szó, hanem a telefonálásról is. Az elején nehéz volt kibírni, hogy nem tudunk annyit beszélni és nem kapunk egyből választ a kérdéseinkre. Hiányzik, hogy nem  tudom megölelni. De úgy érzem, hogy most szorosabb lett a barátságunk és érezzük a távolság súlyát, és azt, hogy így is ott vagyunk egymásnak. (Adri, 22)


hug-300x300

Jelentős méretű űr keletkezett az életemben, amit a Skype/chat nem pótolhat, számolom vissza a napokat. Olyan sűrűn beszélünk, amilyen sűrűn csak tudunk. Skypeon ahogy sikerül; tekintve hogy milyen helyen van: egy erdei táborban nincs mindenhol internetkapcsolat, és így eléggé nehéz az internet segítségével is kommunikálni. A chat meg olyan, hogy írunk valamit, aztán majd a másik válaszol valamikor, ez főleg attól függ ki, mikor jut géphez. De ebben is van egy félnapnyi késés az időeltolódás miatt. (Marcell, 25)

 

Két barátnőm is kint van, ráadásul ugyanazon a helyen. Ugyanaz a munkájuk és ezért furcsa, hogy tök más szemszögből írják le a dolgokat, amikor élménybeszámolót tartanak. Egyikőjük pozitívan, másikjuk inkább negatívan. Én is majdnem kimentem, és tökre kint lennék, nagyon hiányoznak. Mivel nincs wifi, nem tudok túl gyakran beszélni velük, de tök jó olvasni az élménybeszámolóikat.

Más szemszögből is láttam már a dolgot, amikor én voltam kint. Ilyenkor mutatkozik meg igazán, hogy kik az ember igazi barátai. Ez még régebben volt, akkor inkább csak e-maileztünk, ma már sokkal könnyebb a Facebook-al és hasonlókkal. Viszont vigyázni kell vele, mert a Facebook-ra rögtön leírod minden gondolatod, a jókat és rosszakat is, nem gondolod át a problémákat, és ezt látják barátaid, szüleid. (Vera, 23)

 

Best-Friends-300x300

Most, hogy kint van Amerikában, nem igazán kommunikálunk annyit, mintha itthon lenne. Az időeltolódás miatt sokszor nem tudom, hogy mikor hogy van gépnél. Azért heti egyszer-kétszer írunk egymásnak a közösségi média adta lehetőségekkel élve, például Facebook, Instagram, Snapchat, Whatsup, Viber, Skype. Mindazonáltal létrehozott egy Facebook csoportot is, amit viszont nem annyira használ, bár én mindig várakozásokkal teli rohanok haza, hogy csatlakozhassak a wifire, és mindig az első dolgom megnézni, hogy hátha ma írt valamit magáról, de sajnos mindig csalódnom kell. Legutóbb mondtam is neki, hogy legyen aktívabb, mert egyszerűen nem érkezik információ róla. Hiányzik a lány. Ha valami marhaság az eszembe jutott, csak megírtam neki, és vagy lereagálta vagy elkezdett oltani, és akkor veszekedtünk. Mindig is szerettem vele veszekedni, mert 3 kérdésen belül úgy ki tudtam készíteni, mint ide Lacháza. Most, hogy nincs a városban, sajnos nem tudunk együtt szórakozni. Viszont nagyon örülök, amikor az élménybeszámolóit olvasom – már amikor ír – mert életvidámság árad belőlük. (Máté, 22)

 

SM

Ha veled is megtörténne ilyen, ne aggódj! Itt van pár ötlet, amivel áthidalhatod a távolság szabta határokat.

1. A legfontosabb, hogy kommunikáljatok egymással!

Az okostelefonok, tabletek és a végtelenül gyors internet világában nagyon könnyű kapcsolatot tartani távol lévő emberekkel. Használd ki a technika adta lehetőségeket! És itt nem csak a szokásos Facebook-ra, What’sApp-ra vagy Viberre gondolunk. Használjatok Snapchetet, küldjetek egymásnak bármiről képet, amit érdekesnek gondoltok! Kövessétek egymást Swarmon, hogy utána ki tudjátok beszélni milyen volt a mozi, kávézó, bár!

2. Bízz a másikban!

Minden barátság alapja a bizalom, ennek akkor is ki kell tartania, amikor kilométerek választanak el titeket. Bízz abban, hogy a legjobb barátod sose feledi, hogy neki te vagy a legjobb barátja. Még akkor sem, ha kint új barátokra tesz szert, és velük csinálja azokat a dolgokat, amiket eddig veled csinált.

3. Ne próbáld lekorlátozni!

Azért vagytok legjobb barátok, mert jól kijöttök egymással, megértitek a másik gondját, baját, és mert minden őrültséget együtt csináltok. Ha azt látod, hogy most mással szervezi a fun programokat, amiket eddig együtt csináltatok, ne légy féltékeny vagy szomorú! Ne sugalld neki, hogy nem kéne másokkal szórakoznia! Egy új helyen fontos a beilleszkedés, és attól még, hogy az új barátaival tölti szabadidejét, és velük is megosztja gondjait, nem fog elfelejteni.

4. Ne ülj otthon!

A legjobb barátod külföldön van, de a többi barátod itt van veled! Ne vonulj el önkéntes száműzetésbe, ne hanyagold el a többi barátodat! Sőt, szervezzetek még több közös programot! Vedd fel a kapcsolatot olyan barátaiddal is, akikkel már régebben nem beszéltél! Emellett viszont ne feledkezz meg az első pontról!

5. Látogassátok meg egymást!

Teremtsetek lehetőséget arra, hogy találkozzatok. Ha tudod, látogasd meg kint, akár meg is lepheted! Nagyon örül majd neki, és neked is nagyon jó érzés lesz újra látni őt. Vagy szervezzetek közösen egy utazást, ahol a pihenés és szórakozás mellett újra átbeszélhetitek a fontos dolgokat!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share