Hogyan győzd meg tanárodat, hogy év végén jobb jegyet adjon?

Rovat

Megosztás

A hanyag diák tanévzárás előtt három héttel kapott észbe, hogy bukásra áll matekból. Rémálmában szörnyűbbnél szörnyűbb képek követték egymást: tankönyvhegyek a tengerpart mellett, visszautasított partimeghívások, és egy rosszul sikerült pótvizsga után bukott szamárként ülni a leghátsó padban. Izzadtan zilálva ébredt fel, s eldöntötte, megküzd a kettesért!

Nehéz a dolga annak, aki bukásra áll. Egy egész év lazsálásáról kell bebizonyítani, hogy figyelmetlenség és közbejött teendők okozta elmaradás csupán. A tanár keresztbe teszi kezét, egyik szemöldökét felhúzza, s így morog:
– Rendben, megadom a kettest. De csak akkor, ha megmutatod, hogy valóban megérdemled – szól az ítélet.

harry-potter-halal-ereklyei-perselus-piton

Földre szállt kisangyal

A hanyag diáknak a hátramaradt három hétben tehát tanulnia kell gőzerővel, mint soha eddig. A legszerencsésebb, ha nem csupán az utoljára vett, hanem az egész éves anyaggal birkózik meg. Érdemes barátok segítségét kérni, ha valami nem világos a tankönyvben vagy a füzetben.

A legtöbb tanár fejcsóválva bár, de megadja a jobb jegyet a szokatlanul szép feleletet hallva, egyes pedagógusokat viszont keményebb fából faragtak: – Eddig kellett volna megtanulnod. Most már késő, fiam.

De a hanyag diák pillanatnyi elszontyolodás után megrázza magát és küzd tovább. Megy oktatója után a tanáriba, onnan követi a következő órájára, majd az udvarra is, s ha ez nem válna be, még arra is rászánja magát, hogy hazakíséri, közben a szinusz-és koszinusztételt mantrázva.

– Állj le fiam, elég a szóból! Megadom a kettest, csak eredj haza!

A boldog diák pedig örömében indiántáncot jár az utcán.

Nemcsak  szorgalmas, de okos is

Az utolsó pillanatban való felelés mellett a hanyag diák másik fegyvere a szorgalmi feladat. Célszerű a tanártól témát kérni, de saját ötletekkel is elő lehet állni. Ez utóbbi azért szerencsés, mert így olyan után kutathat, ami kifejezetten  érdekli – persze csak az adott tantárgyon belül. Nem vett versek elemzése, a nemzeti parkok bemutatása tapasztalat alapján, saját fényképekkel, honlap készítése informatikaórára – kreativitás kérdése, mit vállal el. A lelkes, tudományokra nyitott diák minden tanár szívének csücske.

img-thing h

“Hoztam önnek egy tábla csokoládét…”

Ez az, amit egy jobb jegyért küzdő tanuló mindenképp felejtsen el. Egy pedagógus sem olyan naiv, hogy ne jöjjön rá, mi a hirtelen jött udvariasság és kedvesség oka. Hiába halmozza el szép szavakkal és virágcsokrokkal, ezzel csak azt éri el, hogy nem csupán hanyagnak, de még álszent talpnyalónak is fogja vélni -és  valljuk be, sajnos igaza is lesz.

Az ígéret szép szó

– Ha a tanár úr most kettest ad, következő év végén kapjak egy jeggyel rosszabbat – így az ajánlat. Vannak olyan tanárok, akik vevők az üzletelésre. Még az is megeshet, hogy jövőre elfelejtik a fogadást, ismét megadva a kettest, de ha éles a memóriájuk, mint a beretva, fel kell készülni egy újabb mérkőzésre. Persze hol van az még. Addig még megjöhet a szorgalma is. Megtanulhatja, hogyan kell egy nap alatt kiolvasni egy többszáz oldalas könyvet, és rangos tanulmányi versenyeket is nyerhet, nem beszélve a két megszerzett nyelvvizsgáról. S nem is hanyag ez a diák, hanem osztályelső!

“Jövőre elkezdek tanulni”- gondolta az álmából felriadt, nyugodt szívvel hajtva vissza párnájára fejét, s szemét lehunyva édesdeden mosolygott.

Hogyan győzd meg tanárodat, hogy év végén jobb jegyet adjon?
Te álltál már bukásra valamiből?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotó: angelfire.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta