Hogyan hozz jó döntéseket?

Rovat

Megosztás

Ha belegondolunk, az életünk folyamatos döntések alapján halad előre. Eldöntjük, kikkel találkozzunk, kipróbáljunk-e egy új éttermet, elmenjünk-e a szombati buliba. Nem tudunk soha tökéletes döntéseket hozni, de van egy módszer, amivel mindenesetre egyszerűbben ki tudjuk szúrni az nekunk fontos információkat és ezáltal jobb döntéseket hozhatunk. 

Ebben segít a kritikus gondolkodás, ami egy döntés előtt, a helyzetet elemezve segít a legjobbat kihozni a dolgokból. Egy 5 lépéses módszer, amit te is eredményen tudsz majd hasznosítani.

1. Fogalmazd meg a kérdésedet!

Ebben a formában kicsit túl általánosan hangozhat, de a lényeg az, hogy például ha egy új diétát kezdenél el, ami lehet, hogy 2 hét alatt tökéletes alakkal ámít, gondolkozz el, hogy miért is akarsz diétázni. Kockás hasat szeretél, vagy jobban érezni magad a bőrödben? Ha végig mész ezeken a kérdéseken, tuti jó döntést fogsz hozni és nem ugrasz bele valami kamu, drága diétába.

2. Gyűjtsd össze az információkat!

Rengeteg információval találkozhatunk szinte minden témában a neten, ezért fontos, hogy egy döntés előtt tájékozódj több helyről az adott témával kapcsolatban. Ha diétázni kezdenél, hogy a témánál maradjunk, kérdezz meg akár egy dietetikust és ne félj profi segítséget kérni a jó döntés érdekében.

 3. Mi a forrás?

Ha egy döntés előtt elkezded értelmezni, végiggondolni az ajánlatot, ami előtt állsz, például, hogy ingyen kapsz valamit, ha egy e-mailen rákattintasz egy linkre, rögtön végig gondolod, hogy mégis miért állna az ajánlat tevőknek ez érdekében? Miért kapnál ingyen bármit is? Rögtön tudod, hogy vírussal állsz szemben. Ugyanezzel a gondolatmenettel más döntéshelyzeteket is tudsz elemezni, és attól még, ha több forrásl is ugyanazt az információt kapod, még ne hidd el, hogy 100%-ig igaz.

4. Vedd figyelmebe az utóhatásokat!

Például, ha egy politikus azzal kecsegtet, hogy nagyon olcsó lesz a benzin, ha őt megválasztják, gondolj arra, hogy mekkora környezetszennyezéssel fog a későbbiekben ez járni! Ami előszőr nagyon jól hangzik, a későbbiekben lehet már rossz dolgokat hozna maga után.

 5. Vizsgáld a helyzetet több nézőpontból!

Ezzel elkerülheted, hogy beszűkült látőkörben nézd az adott szituációt. Ha más szemszögéből gondolod végig a dolgokat, lehet olyan következményeket is meglátsz, amik magadtól nem jutottak volna eszedbe.

Ezzel az 5 lépéssel tuti, hogy több jó döntést fogsz hozni!

Fotó: onmentoring.blogspot.com
Fotó: onmentoring.blogspot.com

Döntések, döntések...
Neked is sokszor nehezedre esik döntéseket hoznod?

Borítókép: themotivatedmindset.com

 

Save

Save

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta