Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hogyan kell szakszerűen pisilni?

Hogyan kell szakszerűen pisilni?

A pisilés a tabutémák közé tartozik, éppen ezért nem szoktuk kitárgyalni, hogyan is kell jól pisilni. Pedig, mint minden életmóddal kapcsolatos ügynek, ennek is megvannak a maga szabályai.

Inni kell!

Először is tisztázzuk: bármilyen körülményeink is legyenek a pisiléshez, nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Ez egy átlagos napon 1,5-2 litert, egy ilyen meleg nyári napon pedig 3 litert jelent körülbelül. Persze az is befolyásolja ezt, hogy végez-e az ember fizikai munkát vagy esetleg sportol-e az adott napon, ekkor ugyanis érdemes többet inni.

Pro tipp: ha sokat iszol, a szervezeted láthatóan jól fogja érezni magát, értsd ezt úgy, hogy sokkal szebb lesz a bőröd is! Egy nagy pohár víz néha jobban jön egy adag testápolónál.

Gondoltad volna?

A szemészek azoknak a pácienseknek, akiknek száraz a szemük, azt ajánlják, hogy igyanak többet, ugyanis még erre is kihatással van a folyadékbevitel.

 

Az ivás alatt ebben az értelemben elsősorban a víz- és gyümölcslé vagy teafogyasztást értjük. A kávé kifejezetten vízelvonó hatású, és az alkohol sem számít bele a napi folyadékbevitelbe.

news_6908_veszelyes_vesegyulladas

Hol jár a pisi?

Szóval miután megittad a kellő mennyiségű vizet/gyümölcslevet/teát, akkor nyilván pisilned kell majd. Miért? Mert a folyadék a vesébe kerül, ahonnan a szervezet hasznosítja a számára értékes anyagokat. Viszont távoztatja a számára nem hasznos anyagokat, úgymint a sók vagy a szervezetből és környezetből származó méreganyagokat. Ez a pisi.

Gondolja csak bele, hogy a kólában mennyi olyan anyag van, ami hasznos a szervezet számára és mennyi olyan, ami felesleges?

Ha a vese nem tudja végezni a feladatát, és tartósan fennáll a veseelégtelenség, akkor dialízissel oldják meg a problémát. Ez egy elég körülményes eljárás, mert a vért kivezetik, megszűrik és visszavezetik a szervezetbe, tehát egy gép végzi a vese dolgát.

Ezért is kell odafigyelni nagyon, hogy mindig megfelelően felöltözz és tisztálkodj, ugyanis egyrészt külső hatásokra, másrészt fertőzéses úton is felfázhatsz, ami könnyedén vesemedence-gyulladáshoz vezethet, ami nem csak fájdalmas, de kiújulásra hajlamos és gyorsan tönkrevágja a vesét.

Tudtad? Vannak emberek, akik úgy születnek, hogy az egyik veséjük lejjebb van, mint a másik. Ezt vesesüllyedésnek nevezik. Akik ezzel a betegséggel élnek, általában nagyon vékonyak. És ha sokszor begyullad a veséjük a megtörő vesevezeték miatt, akkor műtéti úton felvarrják a veséjüket a „rendes” helyére.

 

A pisi ezután a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyagba kerül, aztán pedig a húgycsövön keresztül távozik.

vese-es-hugyuti-megbetegedesek--vesekobetegseg-n-124

Ne tartogasd! Ne erőltesd!

Biztosan Te is jártál már úgy, hogy nagyon kellett pisilned, de nem tudtál elmenni wc-re. Ez egyfelől rendkívül frusztráló, másrészt a szervezetnek sem jó.

A visszatartott vizelet nyomásemelkedést okoz, és hosszabb időn át káros következményekkel járhat: a medencefenék izmainak gyengüléséhez vezet. Az izmok az idő múlásával gyengülhetnek, ha pedig a húgyhólyag záróizma veszít rugalmasságából, könnyen alakulhat ki inkontinencia.

Halálos is lehet! Egyszer egy pisi-visszatartó versenyen (?) egy nő vízmérgezést kapott. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki túl sok vizet iszik túl gyorsan, amitől felborul a test vízháztartása. A szövetek megduzzadnak, nyomás nehezedik az agyra, végül bekövetkezik a halál.

 

Ha erőlködsz, a húgyhólyagod tartószalagjai szintén megnyúlhatnak.

Szóval csak természetesen! 😉

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share